FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija oštro reagirala na uhićenje Baumgertnera u Bjelorusiji

ZAGREB/MOSKVA, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Bjelorusija je uhitila čelnika ruske tvrtke za proizvodnju gnojiva Uralkali, najvećeg svjetskog proizvođača potaše (kalijevog karbonata), i zaprijetila je u ponedjeljak da će zaplijeniti njegovu imovinu u zemlji, što je izazvalo oštar odgovor Moskve, javaljaju ruski mediji u utorak.

Vladislav Baumgertner je uhićen u ponedjeljak u Minsku pod sumnjom da je zloporabio položaj i ovlasti u svezi s odlukom Uralkalija o povlačenju iz poslovne suradnje s Bjelorusijom. Bjeloruski veleposlanik u Moskvi pozvan je u utorak na razgovor u rusko ministarstvo vanjskih poslova tim povodom.

"Rusija je priopćila da je uhićenje poslovnog čovjeka, koji je bio u Bjelorusiji na poziv premijera te zemlje zbog rješavanja važnih pitanja rusko-bjeloruske ekonomske interakcije, nedopustivo", rekao je predstavnik ministarstva.

Istaknuo je da je naglašeno da Moskva "zahtjeva oslobađanje ruskog građana i objašenjenje glede incidenta".

Veleposlanik je obećao da će to prenijeti bjeloruskim vlastima.

Uralkali se u srpnju povukao iz poslovne suradnje s bjeloruskim partnerom, državnom tvrtkom Belaruskali što je izazvalo bojazan da će uslijediti rat cijenama između dvije bivše sovjetske republike.

Baumgertner je bio član nadzornog odbora u kompaniji Belarus Potash koju su zajedno osnovali Uralkali i Belaruskali, a iz koje se ruska strana povukla u srpnju.

Ovo je prvi put da je top manager jedne ruske tvrtke uhićen u Bjelorusiji kojoj je od 1994. na čelu Aleksander Lukašenko, kojega međunarodna zajednica smatra posljednjim europskim diktatorom.

"Ono što se dogodilo danas je prevršilo svaku mjeru", rekao je u ponedjeljak prvi zamjenik ruskog premijera Igor Šuvalov novinarima u Moskvi komentirajući uhićenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙