FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni tužitelj BiH žali se na političke pritiske

SARAJEVO, 27. kolovoza 2013.(Hina) - Glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Goran Salihović upozorio je u utorak kako je izložen neprimjerenim političkim pritiscima pojašnjavajući kako oni u ovom trenutku dolaze iz državnog parlamenta.

U pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima tužitelj Salihović je naveo kako se političkim pritiscima pokušava utjecati na rad i neovisnost Tužiteljstva BiH, a kao primjer naveo je činjenicu da ga se poziva na sjednice parlamentarnih povjerenstava.

Salihović je ovime odgovorio na optužbe na njegov račun što su se čule od nekih članova zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost oba doma parlamenta BiH koje je u ponedjeljak raspravljalo o lipanjskim prosvjedima tijekom kojih su državne institucije gotovo 24 sata bile blokirane. Sjedište parlamenta i Vijeća ministara BiH u Sarajevu 5. i 6. lipnja blokirali su prosvjednici koji su na taj način izrazili nezadovoljstvo činjenicom da političke stranke ne mogu postići suglasnost o novom zakonu o jedinstvenom matičnom broju.

Zastupnici političkih stranaka sa srpskim predznakom su tijekom rasprave na parlamentarnom povjerenstvu inzistirali na tome da je tužitelj Salihović odgovoran jer nije naložio istragu protiv osoba odgovornih za blokiranje sjedišta vlade i parlamenta. Od državnog je tužitelja zatraženo da se osobno očituje o cijelom slučaju kao i da objasni na temelju čega je zaključio da nema elemenata kaznene odgovornosti za osobe koje su sudjelovale u blokadi državnih institucija.

Odgovarajući na te prozivke Salihović je istaknuo da Tužiteljstvo BiH neće popustiti političkim pritiscima. "Tužiteljstvo BiH nije odbrambena niti sigurnosna agencija nego pravosudno tijelo koje se brine o poštivanju ljudskih prava i zakonitosti", poručio je Salihović zaprijetivši kako će o pritiscima "neprimjerenim demokratskim državama" izvijestiti sve nadležne domaće i međunarodne institucije.

Salihović je na stajalištu da kao glavni tužitelj nema zakonsku obavezu razgovarati o predmetima iz područja rada tužiteljstva nigdje osim u sudnici, a posebice ne na sjednicama povjerenstva u Parlamentu BiH ili bilo kojim političkim institucijama.

"Parlament nije niti može biti nadređen pravosudnoj vlasti nego je ravnopravna institucija. Nitko, a naročito političari, neće i ne mogu odlučivati hoće li tužiteljstvo nekoga optužiti", poručio je parlamentarcima tužitelj Salihović.

Nositelje pravosudnih funkcija u BiH pa tako i glavnog tužitelja imenuje Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) koje djeluje kao neovisno tijelo.

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik zajednički su predložili ukidanje tog mehanizma predloživši da se imenovanje tužitelja provodi u parlamentima na odgovarajućim razinama vlasti no ta zamisao za sada nije dobila širu potporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙