FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karzai traži od Pakistana da mu pomogne u dijalogu s talibanima

ISLAMABAD, 26. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je u ponedjeljak od Pakistana, tradicionalno bliskog afganistanskim talibanima, da mu pomogne u uspostavi izravnog dijaloga s pobunjenicima kako bi zaustavio dvanaestogodišnji rat u svojoj zemlji.

Ovo je prvi posjet predsjednika Karzaija susjednom Pakistanu u zadnjih 18 mjeseci. Kabul ima burne odnose s Pakistanom koji redovito optužuje da podupire talibanske pobunjenike u borbi sa slabim afganistanskim oružanim snagama i njihovim saveznicima u NATO-u i tako ga destabilizira.

Karzai ovaj put pokušava nagovoriti Islamabad da podvrgne pritisku talibane koji se Pakistanom koriste kao pozadinskom bazom, kako bi s njim izravno pregovarali o miru.

Afganistan želi da Pakistan "podupre afganistanski mirovni proces i ponudi prijedlog ili program za pregovore Afganistanskog visokog mirovnog vijeća (HCP) i talibanskog pokreta", rekao je Karzai na tiskovnoj konferenciji s predsjednikom pakistanske vlade Nawazom Sharifom, pobjednikom parlamentarnih izbora održanih u svibnju.

HCP je vladino tijelo koje je osnovao Karzai ne bi li priveo talibane za pregovarački stol. Više njegovih članova prati afganistanskog predsjednika u prigodi njegova posjeta Islamabadu u ponedjeljak.

"Pakistan će i dalje, na sve moguće načine, sudjelovati u naporima međunarodne zajednice u ostvarenju te plemenite zadaće ... Mislimo da je to nužno kako bismo zaustavili sukob i nestabilnost" u regiji, uzvratio je Sharif.

Afganistanski talibani, koji su u toj zemlji bili na vlasti od 1996. do 2001., pokazali su zadnjih mjeseci spremnost za mirovne pregovore i čak su izjavili da ne planiraju "monopolizirati" vlast nakon povlačenja glavnine od 87.000 NATO-ovih vojnika planiranog do konca iduće godine.

No pobunjenici ne žele sudjelovati u izravnim pregovorima s Karzaijem kojeg optužuju da je marioneta Sjedinjenih Država, a k tome se bliži i njegov odlazak s predsjedničke dužnosti jer se po ustavu ne može treći put kandidirati na izborima raspisanim za travanj iduće godine.

HCP je uoči posjeta rekao da će od Pakistana zatražiti oslobađanje najvažnijeg afganistanskog talibana, mule Abdula Ghani Baradara, nekad desne ruke mule Omara, vrhovnog zapovjednika talibana, iz pakistanskog zatvora.

Veliki pakistanski dnevnik Dawn u ponedjeljak nije predvidio nikakav pomak u pregovorima jer prilike nisu povoljne. Naime, bliži se kraj Karzajevu mandatu, u Islamabadu je na vlast došla nova vlada koja se još mora pozicionirati prema Afganistanu a najesen se očekuje i smjena glavnog zapovjednika pakistanske vojske, najmoćnije ustanove u zemlji.

"Nadajte se najboljem a pripremite se na status quo", zaključuje Dawn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙