FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U srijedu počinje 70. venecijanska Mostra filmom Alfonsa Cuarona

ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Film meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona "Gravity" s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock u glavnim ulogama otvorit će u srijedu 70. venecijansku Mostru, jedan od najstarijih filmskih festivala u svijetu.

U službenom programu Mostre od 28. kolovoza do 7. rujna bit će prikazani filmovi 33 nacionalne kinematografije, a direktor festivala Alberto Barbera najavio je program koji nastoji opravdati postojanje filmskih festivala u vremenu brzih promjena u svijetu filmske industrije. "Sastavljajući ovogodišnji program, nastojali smo imati na umu sve izraženije fragmentiranje i šizofreniju koja pogađa svijet pokretnih slika, obilježen eksploatacijom novih potencijala koje nudi digitalna tehnologija i sklonost eksperimentiranju s novim platformama distribucije i promidžbe", stoji u njegovu uvodnom govoru na internertskim stranicama festivala.

Sedamdeseta Mostra bit će obilježena na maštovit način, zahvaljujući sudjelovanju 70 filmaša iz čitavog svijeta koji su se odazvali na poziv organizatora da snime mikro-film u trajanju od 60 do 90 sekundi čije će se projekcije prikazivati za čitavo vrijeme trajanja festivala. Njih je moguće pogledati i online na posebnoj mrežnoj stranici Bijenala, gdje će se u kontinuiranom streamingu prikazivati i 40 isječaka restauriranih starih filmskih žurnala.

Četiri festivalske programske cjeline - "Venezia 70", "Izvan konkurencije", "Horizonti" i "Venecija - klasici" - donose uratke već etabliranih filmaša ali i redatelja debitanata, a obuhvaćaju i tzv. žanrovske filmove, dokumentarce - od kojih su dva po prvi puta u povijesti uvrštena u službenu konkurenciju festivala, te restaurirane i kratke filmove, kroz koje se simbolično isprepliću prošlost i budućnost filmske industrije.

Cuaronov znanstveno-fantastični film "Gravity" bit će prikazan u 3-D tehnici u povijesnom Palazzo del Cinema na Lungomareu Marconi na Lidu nakon svečanog otvorenja Mostre. Triler u kojemu Sanda Bullock i George Clooney glume astronaute u rutinskoj misiji, koji se nakon uništenja letjelice nađu odsječeni od svijeta, prikazuje se u programu izvan službene konkurencije. U tom će programu biti prikazana ukupno 22 ostvarenja redatelja koji su već stekli ugled u ranijim izdanjima festivala.

Izvan konkurencije bit će prikazan i novi film prošlogodišnjeg pobjednika Venecije Južnokoreanca Kim Ki-duka, kontroverzni "Moebius", destruktivna obiteljska drama koja propituje temelje ljudske seksualnosti; suvremeni noir film "The Canyons" Paula Schradera s Lindsay Lohan, Jamesom Deenom i Gusom Van Santom o opasnostima seksualne opsesije i ambicije; film "Che strano chiamarsi Federico - Scola racconta Fellini" redatelja Ettorea Scole snimljen u povodu 20. obljetnice smrti velikog Federica Fellinija, te među ostalima dokumentarci "Amstrong Lie" Alexa Gibneyja, "At Berkeley" Fredericka Wisemana i "Summer 82 When Zappa Came to Sicily" Salva Cuccie.

Zlatnog lava za najbolji film, Srebrnog lava za režiju, Specijalnu nagradu, nagrade za najboljeg glumca i glumicu, nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca, nagradu za najbolji scenarij, te nagradu za tehnički doprinos filmu, dodijelit će žiri međunarodnih sudaca na čelu s predsjednikom talijanskim redateljem Bernardom Bertoluccijem.

U konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu Zlatni lav naći će se, među ostalima, "Child of God" Jamesa Franca, "Joe" Davida Gordona Greena i "Parkland" Petera Landesmana. Po tri filma predstavljaju britansku kinematografiju - "Philomena" Stephena Frearsa, "The Zero Theorem" Terryja Gilliama i "Under the Skin" Jonathana Glazera, te talijansku - "Sacro Gra" Gianfranca Rosija, "L'intrepido" Giannija Amelia i koprodukcija sa Švicarskom i Francuskom "Via Castellana Bandiera" Emme Dante. U konkurenciji je i animirani film "Kaze Tachinu" slavnog japanskog autora Hayaa Miyazakija.

Zastupljene su i grčka, izraelska, alžirska i australska kinematografija.

Program "Horizonti" posvećen novim trendovima u svjetskoj kinematografiji donosi 17 dugometražnih i 14 kratkometražnih filmskih ostvarenja poznatih svjetskih imena, ali i velikog broja manje poznatih filmaša. U tom će programu biti prikazano i jedno ostvarenje iz regije - kratki film "Balkon" nagrađivane kosovske redateljice Lendite Zeqiraj. Za sve one koji nisu u prilici doputovati u Veneciju i ove je godine organiziran "Sala Web", online kino koje virtualnoj publici omogućuje gledanje projekcija u sklopu programa "Horizonti" u realnom vremenu.

Osim u glavnom programu, nagrade se dodjeljuju i u programu "Horizonti", a bit će uručena i nagrada "Luigi De Laurentiis" za najbolji redateljski prvijenac, dok će posebna nagrada "Persol 2013" ove godine pripasti poljskom redatelju Andrzeju Wajdi. Nakon svečane dodjele bit će prikazano Wajdino novo djelo "Walesa. Čovjek nade", biografski film koji kroz prikaz privatne, intimne strane velikog sindikalnog vođe nastoji prodrijeti u fenomen njegove nevjerojatne metamorfoze iz jednostavnog radnika u karizmatičnog vođu.

Prošle godine Zlatni je lav pripao južnokorejskom redatelju Kim Ki-duku za film "Pieta". Srebrnog lava za režiju dobio je Amerikanac Paul Thomass Anderson za film "Master", a za svoje uloge u tome filmu nagradu za najboljeg glumca podijelili su Philip Seymour Hoffman i Joaquin Phoenix. Posebnu nagradu žirija osvojio je Austrijanac Ulrich Seidl za film "Paradies: Glaube", a kao najbolja glumica nagrađena je Hadas Yaron za ulogu u izraelskom filmu "Ispuniti prazninu".

Organizator festivala je Venecijanski bijenale, jedna od najprestižnijih kulturnih institucija svijeta. U sklopu Bijenala u lipnju je počela najstarija međunarodna izložba likovnih umjetnosti, 55. Venecijanski bijenale, koji do 24. studenoga donosi gotovo 90 nacionalnih paviljona i središnju izložbu "Enciklopedijska palača" s radovima više od 150 umjetnika iz 38 zemalja. U 2013. Bijenale je predstavio i 4. Međunarodni dječji karneval (2.-12. veljače), Međunarodni festival suvremenog plesa (2. svibnja-30. lipnja) i 42. Međunarodni festival kazališta (1.-11. kolovoza).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙