FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: u RS policijska istraga zbog bosanskog jezika

SARAJEVO, 23. kolovoza 2013.(Hina) - Bosanski jezik u petak je osvanuo kao službeni na internetskim stranicama Ustavnog suda Republike Srpske iako ga vlasti tog entiteta odbijaju priznati pod tim nazivom te je zatražena policijska istraga koja je utvrdila kako se to dogodilo "zbog pogreške administratora".

Policijsku istragu zatražio je predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman koji je očevidno bio zapanjen time što se na internetskoj stranici ustanove na čijem je čelu pojavilo ime jezika za koji vlasti RS ne žele ni čuti, bez obzira na to što Bošnjaci svoj jezik nazivaju isključivo bosanski.

Selman je lokalnim medijima ranije u petak izjavio kako je internetska stranica suda najverojatnije bila metom hakerskog napada pa je zatražio žurnu policijsku istragu kako bi se utvrdilo tko stoji iza tog "zlonamjernog čina".

"Službeni jezici na kojima se može obratiti Ustavnom sudu RS su jezik srpskog, jezik hrvatskog i jezik bošnjačkog naroda i to je ono što službeno stoji na stranici Ustavnog suda RS", izjavio je Selman.

Dodao je kako su netočne neke medijske tvrdnje da je Ustavni sud promijenio naziv jednog od tri službena jezika slijedom tužbe koja je protiv njega podnesena zbog nijekanja prava Bošnjacima na jezik koje im je zajamčemo ustavom.

"Ustavni sud RS nije priznao ni bosanski niti neki drugi jezik", kazao je Selman.

Njegova teorija o zavjeri ipak je vrlo brzo propala jer su policijski istražitelji utvrdili da nikakvog hakerskog napada nije bilo.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja izjavila je da su provjere inspektora odjela za visokotehnološki kriminal utvrdile da je sve izazvala tehnička pogreška administratora.

Polemike oko naziva jezika kojim govore Bošnjaci u BiH rasplamsale su se pošto je predsjednik RS Milorad Dodik ranije ovog mjeseca napao poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića koji je u bajramskoj hutbi (propovijedi) pozvao da se Bošnjaci na skorom popisu stanovništva očituju svojim nacionalnim imenom te da se izjasne kako govore bosanskim jezikom.

Nazivajući svoj jezik bosanskim Bošnjaci prisvajaju cijelu BiH, rekao je Dodik i dodao kako on ne postoji kao povijesna kategorija.

Iz Islamske zajednice Dodiku su nakon toga poručili kako je on potpuno nekompetentna osoba da govori o jeziku kao i da će Bošnjaci nastaviti inzistirati da svi poštuju njihovo pravo na jezik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙