FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 150. obljetnica smrti Luke Botića

ĐAKOVO, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Znanstvenim skupom "Luka Botić i hrvatski književni kanon" te polaganjem vijenca na Botićev grob, danas je u Đakovu završeno višednevno obilježavanje 150. obljetnice smrti toga hrvatskog književnika i političara.

U Đakovu je Botić bio Strossmayerov činovnik, u đakovačkim godinama bio je izabran i za narodnog zastupnika u Saboru, rekao je književnik Mirko Ćurić, voditelj skupa održanog danas u đakovačkoj Maloj vijećnici. "Najpoznatija djela su mu Bijedna Mara, Petar Bačić, Pjesme, Pobratimstvo i Dilber-Hasan. Na nacionalnoj razini, najpoznatiji je i najpriznatiji pisac đakovačke književne scene čija je poezija zastupljena u svim značajnijim antologijama hrvatskog pjesništva, a njegov književni rad zabilježen u svim povijestima hrvatske književnosti", rekao je Ćurić.

O Botiću (Split, 1830. - Đakovo, 1863.) i njegovom djelu govorili su danas i književnici Goran Rem, Sanja Jukić, Ivan Trojan i Božica Zoko.

Sudionici skupa, čiji su pokrovitelji bili Ministarstvo kulture, Zaklada HAZU-a te gradovi Kaštela i Đakovo, na đakovačkom Gradskom groblju položili su vijenac na grob Luke Botića.

Uz slavonski ogranak Društva hrvatskih književnika i Đakovačkog kulturnog kruga, organizator programa o Botiću je Udruga Opor-Botići koja njeguje sjećanje na napušteno selo Opor (Botići) odakle je rodom Botićev otac. Predsjednik te udruge Jurica Botić u uvodnom dijelu skupa zahvalio je Đakovčanima što njeguju spomen na lik i djelo tog hrvatskog književnika.

Višednevni program u povodu 150. obljetnice smrti Luke Botića, čije je stvaralaštvo vezano za Đakovo, počeo je tradicionalnim Danima Luke Botića u Kaštelima i Oporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙