FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW poziva Egipat da zaštiti kopte

KAIRO, 22. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Human Rights Watch osudio je u četvrtak napad na 42 crkve i brojne škole, kuće i tvrtke koje drže kopti u Egiptu, pozivajući vlasti da rasporede snage reda kako bi prekinule to vjersko nasilje.

Od napada policajaca i vojnika na prosvjede u Kairu 14. kolovoza, najmanje 42 crkve su napadnute, od čega 37 zapaljene ili oštećene kao i više desetaka škola, kuća i trgovina koje pripadaju koptima, tvrdi nevladina organizacija.

Istodobno, najmanje četiri osobe, tri kopta i jedan musliman, stradale su u tim napadima u Kairu i u pokrajini el-Menia, tvrdi HRW.

"Već tjednima, ti su napadi bili predvidivi jer su pripadnici Muslimanskog bratstva optužili kopte da su odigrali ulogu u svrgavanju predsjednika Muhameda Morsija, ali vlasti nisu ništa ili gotovo ništa učinile da ih spriječe", optužuje Joe Stork, odgovoran za Bliski istok unutar nevladine organizacije.

Stanovnici el-Menie potvrdili su HRW-u da su tijekom tjedna koji je uslijedio nakon vojnog svrgavanja predsjednika Mursija 3. srpnja, vrata kuća nastanjenih koptima bila išarana velikim križem kako bi ih se razlikovalo od kuća muslimanskih obitelji te su otada napadane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙