FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: osuđeni u aferi Patria želi osnovati političku stranku

LJUBLJANA, 21. kolovoza 2013.(Hina) - Slovenski poduzetnik Ivan Črnkovič, koji je na prvostupanjskom sudu osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog korupcijske afere Patria, vodi razgovore o osnivanju političke stranke koja bi okupila poduzetnike i gospodarstvenike te povećala njihov politički utjecaj, objavio je u srijedu ljubljanski "Dnevnik".

"Želio bih da oni koji ovoj državi daju novac jednom dobiju i utjecaj na to kako se njime upravlja", rekao je Črnkovič za "Dnevnik", ne otkrivajući tko je još među inicijatorima osnivanja nove stranke niti kako će se ona politički pozicionirati.

Črnkovičeva tvrtka "Rotis" bila je lokalni partner finske Patrije u poslu nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku. Črnkovič je početkom lipnja osuđen na temelju optužnice da je s više slovenskih dužnosnika, među ostalim bivšim premijerom Janezom Janšom, sudjelovao u dogovoru da Patria taj posao dobije jer je obećala mito.

U Finskoj je u utorak započelo suđenje šestorici bivših Patrijinih menadžera koji su sudjelovali u dogovaranju tog posla, a tužitelj je za većinu optuženih zatražio zatvorske kazne. Na suđenju Patrijinim menadžerima trebali bi na poziv finskog suda krajem rujna i početkom listopada svjedočiti i oni koji su zbog te korupcijske afere osuđeni u Sloveniji, navodi "Dnevnik". Među njima su Črnkovič, bivši premijer Janez Janša i brigadir slovenske vojske Tone Krkovič. Kao svjedok na suđenje u Finskoj pozvan je i bivši predsjednik slovenske protikorupcijske komisije Drago Kos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙