FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan: Izrael stoji iza svrgavanja Mursija

ANKARA, 20. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da Izrael stoji iza vojnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija u Egiptu.

"Znate što kažu u Egiptu, da se demokracija ne temelji na glasačkim kutijama. Tko stoji iza toga: Izrael", kazao je on u Ankari na sastanku svoje stranke.

Erdogan je iznio svoju tezu ustvrdivši da su na jednom forumu u Francuskoj prije izbora 2012., koji su doveli na vlast Muslimansko bratstvo, "izraelski ministar pravosuđa i jedan židovski intelektualac upotrijebili ove riječi: 'Ako Muslimansko bratstvo i pobijedi na izborima, neće izaći kao pobjednik jer demokracija ne počiva na glasačkim kutijama".

Turska je žestoko osudila smjenjivanje predsjednika Mursija i zauzela vrlo oštro stajalište spram odmazde egipatskih snaga sigurnosti protiv okupljanja pristaša svrgnutog predsjednika.

Turska je opozvala svojeg veleposlanika u Kairu na što je Egipat odgovorio opozivom svojeg veleposlanika u Ankari, što predstavlja pogoršanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa.

Erdogan je snažno ojačao veze svoje zemlje s Egiptom u vrijeme dok je Mursi bio predsjednik, a Ankara je Kairo učinila jednim od svojim privilegiranih partnera u ostvarivanju strateškog utjecaja u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙