FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U napadima šestero mrtvih na sjeveru Iraka

MOSUL, 19. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Šest je osoba poginulo u ponedjeljak u nizu napada u Mosulu, najvećem gradu na sjeveru Iraka, unatoč masovnim operacijama kojima je pokušava zaustaviti najgori val nasilja unazad pet godina u toj zemlji.

Prema ocjeni stručnjacima, operacije snaga reda, najvažnije od odlaska posljednjih američkih vojnika 2011., mogle bi imati ograničen utjecaj jer se ne poduzima ništa kako bi se riješio uzrok napetosti, a to je osjećaj marginalizacije sunitske manjine.

Premijer Nuri al-Maliki obvezao se nastaviti kampanju, dok je bilanca nasilja premašila 3500 mrtvih od početka 2013. Ministarstvo unutarnjih poslova opisalo je Irak kao "borbeno polje".

Napadi od ponedjeljka bili su usmjereni na Mosul, grad s većinskim sunitskim stanovništvom koji je dugo bio jedan od gradova s najintenzivnijim nasiljem u zemlji.

Tri zaposlenika jedne stolarije ubijena su, jednako kao i dva policajca u napadu na kontrolnu točku, objavili su dužnosnici.

Naoružane osobe ubile su pred kućom pripadnika kurdske sekte Šabak koja broji približno 30.000 pripadnika.

Inače je UN u ponedjeljak u Bagdadu održao komemoraciju za svoja 22 zaposlenika ubijena na današnji dan prije deset godina u eksploziji kamiona-bombe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙