FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača danas su nešto iza 10 sati u zgradi Vlade predali i urudžbirali svoje zahtjeve te zatražili da ih premijer Zoran Milanović primi u iduća 24 sata. Poljoprivednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu. Također traže ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine jer je, kako tvrde, prekršio članak 21. Zakona o državnim potporama. Predstavnici seljačkih gospodarstava tvrde da ih je isplaćivao netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatio u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa. Zahtjevaju i višu otkupnu cijenu za sve poljoprivredne proizvode i hitnu isplatu 700 milijuna kuna neisplaćenih poticaja. Najavili su da blokada prometnica, koja je u kontinentalnoj Hrvatskoj počela prije dva tjedna, za sada ostaje do sutra kada će na sastanku koordinacije u Novoj Gradiški odlučiti o daljnjim akcijama.

VELIKO TRGOVIŠĆE - Poljoprivrednici iz Krapinsko-zagorske županije, izlaskom traktorima na autocestu A2 Zagreb-Macelj, kod Velikog Trgovišća, pridružili su se u podne svojim kolegama u kontinentalnim hrvatskim županijama u prosvjedu, nezadovoljni načinom isplate državnih potpora, potvrdio je Hini predstavnik prosvjednika Nedjeljko Babić. U ovom trenutku nema govora o blokadi prometnice, već zagorski seljaci žele na kulturan i civiliziran način iskazati svoje nezadovoljstvo načinom isplate državne potpore poljoprivrednicima, naglasio je Babić. Najavljuje da će seljaci uz prometnicu ostati do sutra, kada očekuju zaključke sa sastanka u Novoj Gradiški gdje bi se trebali sastati predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske. Seljaci iz Varaždinske županije, njih 20-tak koji su od petka traktorima prosvjedovali uz autocestu A4 kod Zamlake, oko podneva vratili su se kući.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić najkasnije do 12. rujna naći će rješenje za nastavak proizvodnje u bjelovarskoj drvnoprerađivačkoj tvrtki Česma SP, rekao je danas predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šime Orešković radnicima te tvrtke koji su mirno prosvjedovali ispred sjedišta Hrvatskih šuma. Osamdesetak radnika počelo je jutros u 11 sati prosvjed ispred sjedišta Hrvatskih šuma, tražeći hitno rješavanje problema u kojima su se našli nakon što su Hrvatske šume postale vlasnicima nekretnina te tvrtke u Bjelovaru.

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara prekinuli su danas pregovore o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, dok je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske odlučio nastaviti pregovore.Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima nakon današnje neuspješne runde pregovora u Ministarstvu zdravlja da će sindikati liječnika i medicinskih sestara pokrenuti postupak mirenja pri Gospodarsko-socijalnom vijeću jer "žele spasiti pregovore, ali ako se oni ne mogu spasiti onda će u štrajk". Ministarstvo zdravlja u priopćenju je pak ustvrdilo da "za prekid pregovora nije bilo razloga budući da do pregovora o sadržaju prava iz Kolektivnog ugovora nije došlo".

ZAGREB - Iz HNS-a su odbacili današnje novinske napise kako za iduće parlamentarne izbore pripremaju novu koaliciju, ističući da su stabilan partner u vladajućoj koaliciji sa SDP-om, IDS-om i HSU-om. "HNS je stabilan koalicijski partner. HNS ne izlazi iz aktualne vladajuće koalicije koju čini s koalicijskim partnerima SDP-om, IDS-om i HSU-om niti priprema novu koaliciju. Konstruirane medijske napise najoštrije odbacujemo i nećemo ih komentirati niti želimo s koalicijskim partnerima komunicirati putem medija", priopćeno je jutros iz HNS-a.

Jutarnji list je, pozivajući se na anonimne izvore iz vrha HNS-a, objavio kako ta stranka priprema dokument koji će predstavljati programske osnove za buduću suradnju sa SDP-om i ostalim koalicijskim partnerima, te da je, ne udovolji li se njegovim uvjetima, spreman i napustiti koaliciju.

ZAGREB - Udruga Transparency International Hrvatska (TIH) pozdravila je danas inicijativu Ministarstva financija da se pristupi izradi novog Zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija. Time će se, smatraju u TIH-u, ojačati transparentnost financijskog poslovanja neprofitnih organizacija prema općoj javnosti, a posebno poreznim obveznicima. TIH u priopćenju ocjenjuje da postojeća zakonska rješenja nisu dovoljno iskorištena u segmentu nadzora poslovanja neprofitnih organizacija, što znači da se ne mora nužno krenuti s novim zakonskim prijedlozima kako bi se kontrola poslovanja neprofitnog sektora efikasno provodila već danas. TIH napominje da su određene neprofitne organizacije već obuhvaćene, ili bi svakako trebale biti, pojedinim rigoroznim odredbama Zakona o fiskalnoj odgovornosti, s obzirom na visinu njihovih izvora financiranja, odnosno učešće s kojim javne financije sudjeluju u financiranju njihovog poslovanja. Drže da bi se postojeći Zakon o fiskalnoj odgovornosti mogao dopuniti tako da su i neprofitne organizacije obvezne postupati po njemu.

PULA - U istarskim župama Lanišću i Svetvinčentu od 22. do 25 kolovoza održat će se kulturno-umjetnički i duhovni program - "Dani mučeništva Miroslava Bulešića", koji će prethoditi beatifikaciji istarskoga svećenika Miroslava Bulešića, 28. rujna u pulskoj Areni. Miroslav Bulešić rođen je 1920. u Čabrunićima u župi Svetvinčenat, a za svećenika je zaređen 1943.. Mučki je ubijen, u dobi od 27 godina, od strane jugokomunističkih vlasti 24. kolovoza 1947. u Lanišću, nakon svete mise na kojoj je obavio sakrament krizme. Državno Tajništvo Svete Stolice, dopisom od 12. veljače 2013., izvijestilo je kako je papa Benedikt XVI. dopustio da se obred proglašenja blaženim Sluge Božjega Miroslava Bulešića obavi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u subotu, 28. rujna 2013.. Predstavnik Svetog Oca na slavlju proglašenja blaženim u pulskoj Areni, bit će kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze Svetih, koji će u zajedništvu s biskupima i svećenicima iz domovine i inozemstva predvoditi svetu misu.

DARUVAR - U organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. i Grada Daruvara, u tom je gradu obilježen Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Daruvara, te Dan početka Domovinskog rata na daruvarskom području, kada su u kolovozu 1991. odmetnuti policajci srpske nacionalnosti zajedno sa srpskim agresorima toplištvom napali grad. O događajima iz kolovoza 1991., govorili su predstavnici Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991. i predstavnici MUP-a i Ministarstva branitelja. „I danas se pitamo što se zbivalo u glavama pobunjenih policajaca srpske nacionalnosti koji su tog 18. na 19. kolovoza 1991. napustili policijsku postaju, i zajedno sa svojim istomišljenicima iz pješačkog i minobacačkog oružja napali južni dio grada. Zauzeli su policijsku stanicu i zarobili trojicu policajaca koje su odveli na okupirano područje u mjesto Bijela. U slijedeća dva dana izvršili su minobacački napad na Daruvar nakon čega su hrvatski domoljubi i njihovi sugrađani Česi uzeli u ruke oružje kojim su raspolagali, i započeli obranu grada“, rekla je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ. Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 91. Ivo Đaić, podsjetio je da napadači na policijsku postaju Daruvar do danas nisu nađeni. „Ponavljat ću svaki puta dok se ne otkrije gdje se nalaze posmrtni ostaci hrvatskih policajca, da ako bilo tko ima ikakvih saznanja, to javi policiji“, rekao je Đaić.

ILOK - Muškarac čije je mrtvo tijelo jučer pronađeno na Dunavu je 40-godišnji Robert Miličević, a još se uvijek traga za 51-godišnjim Matom Papkom koji je također nestao nakon prevrtanja čamca na Dunavu kod Iloka u noći s petka na subotu, potvrdila je danas vukovarsko-srijemska policija. Policija u priopćenju navodi kako je prepoznavanjem tijela utvrđeno kako je riječ o Robertu Miličeviću iz Iloka, čije su tijelo jučer iz Dunava izvukli pripadnici HGSS-a, oko 2,5 kilometra od mjesta nesreće. U prevrtanju čamca u petak oko ponoći, u kojemu se nalazilo devet osoba, utopila se 29-godišnja Ivana Miličević, Robertova supruga, čije je tijelo odmah pronađeno.

ZAGREB - U mjestu Šandrovac kod Bjelovara jučer je poginuo 21-godišnji vozač mopeda, nakon što je na njega automobilom naletila isto toliko stara vozačica koja je, kao i još dvije osobe, teško ozlijeđena, izvijestila je jutros bjelovarsko-bilogorska policija. Nesreća se dogodila jučer oko 17,20 sati, kada je 21-godišnjakinja "opel astrom" varaždinskih oznaka vozila Bjelovarskom ulicom prema Velikom Trojstvu. Uslijed neprilagođene brzine, po izlasku iz oštrog zavoja ona je izgubila nadzor vozilom, desnim kotačima zahvatila desnu bankinu, nakon čega se "opel" zanio i prešao na suprotnu stranu ceste. Tom prilikom naletila je na skuter moped "Yamaha aerox yq 50" kojim je 21-godišnji Marko B. iz Šandrovca dolazio iz suprotnoga smjera. Nakon udara oba vozila su sletjela s ceste na zemljanu površinu i putni jarak.

VIROVITICA - U prometnoj nesreći u Virovitici 64-godišnji muškarac je, vozeći pod utjecajem alkohola od 1.67 promila, udario u službeni policijski motocikl, no ozlijeđenih nije bilo, izvijestila je danas virovitičko-podavska policija. Nesreća se dogodila sinoć oko 18 sati u Štrosmajerovoj ulici kod benzinske postaje. Policijski službenik je na službenom motociklu, na siguran način zaustavljao 64-godišnjeg vozača koji je vozio osobno vozilo slatinskih registracija prema središtu Virovitice. Vozač nije postupio po policijskoj zapovijedi da se isključi iz prometa na slobodan prostor benzinske postaje te je nastavio kretanje, a želeći obići službeni policijski motocikl udario je u njegov stražnji dio.

VINKOVCI - Zbog vožnje "mercedesom" 225 kilometara na sat cestom na kojoj je ograničenje brzine 90 kilometara na sat 27-godišnjeg Županjca jučer je s 6000 kuna i oduzimanjem vozačke dozvole na godinu dana kaznila vukovarsko-srijemska policija. Policija je danas priopćila kako je neodgovornog vozača zaustavila na državnoj cesti D55 Vinkovci-Županja jučer oko 19,25 sati, u mercedesu njemačkih registracijskih oznaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙