FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na programu SFF-a rumunjski "Carmen" i dva hrvatska dokumentarca

SARAJEVO, 18. kolovoza 2013.(Hina) - Rumunjski film "Carmen" redatelja Doru Nitescua drugi je film koji je u nedjelju predstavljen publici 19. sarajevskog filmskog festivala (SFF), gdje se natječe za titulu najboljeg igranog filma.

"Carmen" je jedan od čak tri rumunjska filma koliko ih je uvršteno u ovogodišnju natjecateljsku konkureciju za najbolji igrani film SFF-a, a rječ je o iznimno dojmljivoj i mučnoj priči obitelji koja se pokušava boriti s neizlječivom bolesti kćeri.

Uz borbu s bolešću prisiljeni su probijati se kroz poteškoće koje nameće bolnički sustav ali i društvo u cjelosti.

Scenarist Tudor Voikan kazao je novinarima nakon projekcije kako je scenarij temeljen na istinitoj priči koja ga se jako dojmila.

"Htio sa tu priču podijeliti s filmskom publikom", kazao je Voikan.

Po prvi put na filmu u ulozi kćeri pojavila se djevojčica Julia Lupescu, koja je u vrijeme snimanja filma imala tek deset godina, a pri tom je ostavila izvanredan dojam.

"Svi su bili od velike pomoći", kazala je sada 12-godišnja Lupescu.

Redatelj Nitescu je otkrio kako je tajna njezine glume bila u tome da joj do kraja snimanja nisu kazali što čeka lik kojega glumi te je stoga igrala potpuno neopterećno.

"Odmah smo prepoznali emocionalni potencijal ove priče i zato nije ni bilo potrebe da ju ispričamo do kraja", kazao je redatelj, pojašnjavajući kako je iz višegodišnje drame izabran jedan tjedan u kojemu je što na izravan što na simbolični način sadržano sve što je bitno za cijelu priču.

Komentirajući činjenicu da je "Carmen" jedno od tri rumunjska među ukupno devet filmova koje se na 19. SFF-u natječu za najbolji film, Nitescu je kazao kako je to rezultat činjenice da se u Rumunjskoj filmovi nastavljaju snimati s istinskom strašću bez obzira na evidentnu krizu filmske indistrije u toj zemlji.

"Rumunjski film stoji dobro, no naša filmska industrija stoji loše", kazao je Nitescu, dodajući kako je uz nedostatak novca i osmišljene politike uključujući i državno natjecanje, problem i u publici koja sve manje gleda filmove, posebice u usposredbi sa zemljama poput Češke i Mađarske.

Trećeg dana SFF-a u okviru natjecateljskog programa za najbolji dokumentarni film prikazani su hrvatski vilmovi "Presuda" Đure Gavrana i "Gangster te voli" kojega je režirao Nebojša Slijepčević.

"Presuda" je dokumentarac o danu u kojemu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio krivnje hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i usredotočen je na mnoštvo koje je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu pratilo taj događaj.

"Gangster te voli" u hrvatsko-njemačko-rumunjskoj koprodukciji je pak priča o konzervativnim muškarcima u Hrvatskoj koji su skloniji umrijeti sami nego oženiti strankinju koja već ima dijete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙