FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa

VARAŽDIN, 16. kolovoza 2013. (Hina) - U Varaždinu je danas s radom počela Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“, koja se u „baroknom“ gradu redovito održava svakoga ljeta od 1999. godine.

Do 25. kolovoza profesori iz Austrije, Velike Britanije i Hrvatske, pod vodstvom austrijskoga umjetnika na baroknoj oboi Andreasa Helma, podučavat će više od 70 polaznika, učenika i studenata glazbe i plesa, mladih profesionalaca te glazbenih i plesnih pedagoga i amatera iz Hrvatske i desetak zemalja svijeta.

Profesori i polaznici Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa više će puta javno nastupiti za vrijeme trajanja škole. Tako će najprije tradicionalno sudjelovati na nedjeljnoj misi u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U utorak će se pridružiti obilježavanju 200. obljetnice smrti skladatelja Ivana Krstitelja Vanhala, člana Varaždinskog skladateljskog kruga s kraja 18. stoljeća te jednoga od važnijih europskih skladatelja.

Koncert u Glazbenoj školi u Varaždinu 20. kolovoza bit će na dan kad se navršava 200 godina od skladateljeve smrti. Koncert će biti održan i na Varaždinskim baroknim večerima 30. rujna, uz međunarodni znanstveni skup o Vanhalu.

Polaznici Škole „Aestas musica“ predstavit će se na dva koncerta solističke i komorne glazbe 21. i 22. kolovoza u Glazbenoj školi, a s profesorima će nastupiti na Špancirfestu 23. i 24. kolovoza na pozornici na Franjevačkom trgu.

Završetak intenzivnoga desetodnevnog rada bit će glazbeno-scenski projekt na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, izvedba opere „Vilinska kraljica“ engleskoga baroknog skladatelja Henryja Purcella pod dirigentskim vodstvom Andreasa Helma. Bit će to u nedjelju 25. kolovoza. Ulaz na sve izvedbe je besplatan.

Međunarodnu školu barokne glazbe i plesa u Varaždinu organiziraju udruga „Aestas musica“, Glazbena škola, Koncertni ured, Hrvatsko narodno kazalište i Turistička zajednica grada Varaždina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙