FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: vinjete za autoceste poskupljuju, ali samo godišnje?

LJUBLJANA, 13. kolovoza 2013.(Hina) - Slovenska vlada uskoro će odlučivati o prijedlogu tvrtke DARS koja upravlja slovenskim autocestama da se znatno povećaju cestarine za teretna vozila, a cijena godišnje vinjete za osobne automobile koju najviše kupuju domaći vozači podigne sa sadašnjih 95 na 110 eura, objavili su u utorak slovenski mediji.

Hina u DARS-u neslužbeno doznaje da se ne predlaže povećanje cijena vinjeta za kraća razdoblja, a njih najviše kupuju strani vozači u tranzitu.

Tako bi cijena mjesečne vinjete ostala i dalje 30, a tjedne 15 eura.

Razlog su stalna upozorenja Bruxellesa da se naplatom cestarina na području EU-a ne smije diskriminirati strane vozače koji ne bi smjeli plaćati više cestarine od domaćih, te da sustavi naplate cestarina putem vinjeta moraju biti u tom pogledu transparentni i s pravim omjerima cijena.

Ljubljansko "Delo" u utorak navodi da je vlada prijedlog DARS-a prije mjesec dana već razmatrala, ali je odgodila odluku, a ista će se tema naći na njenoj prvoj sjednici nakon ljetne stanke, predzadnjeg tjedna u kolovozu.

Zahtjev za povećanje cestarina DARS utemeljuje na svojim rastućim financijskim obvezama u idućih nekoliko godina zbog dinamike dospijeća duga za autoceste. Kako prenosi ljubljansko "Delo", DARS bi u idućih pet godina morao vratiti 1,6 milijarde eura od ukupnog duga koji iznosi 2,8 milijardi, a samo iduće godine na naplatu mu dospijeva 365 milijuna eura kreditnih obveza, što bez povećanja cijena cestarina ili produžavanja ročnosti kredita ne bi mogao postići.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙