FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori optimistični u vezi maloprodaje u SAD-u

NEW YORK, 13. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Terminski indeksi na Wall Streetu danas ukazuju na pozitivan početak trgovanja, dok investitori, ohrabreni najnovijim vijestima iz Japana i Njemačke, s optimizmom iščekuju objavu podatka o prometu u američkoj maloprodaji.

Terminski Dow Jones oko 13,00 sati bio je u plusu 53 boda, tehnološki Nasdaq 10 bodova, a S&P 500 5 bodova.

Japanski dnevni list Nikkei citirao je danas vladine izvore koji kažu da je premijer Shinzo Abe zatražio studiju o snižavanju stope poreza na dobit kao načina smanjivanja tereta japanskim kompanijama i privlačenja inozemnih investicija.

To je potaknulo snažan rast cijena dionica na Tokijskoj burzi, a doprinijelo je pozitivnom raspoloženju i na ostalim svjetskim burzama.

U međuvremenu, njemački institut ZEW izvijestio je da je povjerenje investitora u kolovozu dosegnuo 42 boda, što je njegova najviša razina od ožujka i više od očekivanih 40 bodova. To potiče nade investitora da će sutrašnja objava podatka o BDP-u označiti kraj dugotrajne recesije u eurozoni.

Investitori danas iščekuju podatak o prometu u američkoj maloprodaji kako bi mogli ocijeniti stabilizira li se rast potrošnje nakon što je u drugom kvartalu blago usporio. Ekonomisti procjenjuju da je promet u maloprodaji u srpnju porastao 0,3 posto, nakon lipanjskog rasta za 0,4 posto.

Uz to, bit će objavljeni i podaci o zalihama proizvođača, a investitori će pratiti i izjave predsjednika Feda u Atlanti Dennisa Lockkharta, koji će govoriti o gospodarskim izgledima SAD-a.

I na europskim burzama najvažniji indeksi danas su u plusu.

Tako je londonski FTSE oko 13,00 sati bio na dobitku 0,6 posto, pariški CAC 0,27 posto, a frankfurtski DAX bio 0,78 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙