FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hvidra: dolazak Vukelića u Žirovac je teška provokacija

ZAGREB, 11. kolovoza 2013. (Hina) - HVIDR-a Republike Hrvatske ocijenila je teškom provokacijom dolazak u Hrvatsku jednog od ratnih zapovjednika srpske paravojske Željka Vukelića i, kako ističe, šokirana je izostankom reakcija nadležnih državnih institucija i osude dolaska deklariranih pripadnika agresorske vojske na hrvatski teritorij.

Jučer je u Žirovac, gdje je održan vjerski obred za srpske žrtve stradale u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora za akcije Oluje, stiglo dvadesetak srpskih ratnih veterana i članova obitelji stradalih, u organizaciji novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije s predsjednikom Željkom Vukelićem, ratnim zapovjednikom diverzantskog voda 21. kordunskog korpusa srpske paravojske.

U današnjem priopćenju Hvidra najoštrije osuđuje Vukelićev "nesmetani dolazak" budući da se, ističu, "radi o osobi koja je aktivno sudjelovala u četničkoj agresiji na Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, a ni danas nimalo ne odustaje od svoje četničke ideologije".

"Smatramo da njegov dolazak u Žirovac na području Sisačko-moslovačke županije, bez obzira na navodne službene razloge i njegovu današnju poziciju predsjednika novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije, predstavlja tešku provokaciju iz koje proizlaze dalekosežne posljedice koje duboko vrijeđaju i ponižavaju hrvatski narod, negiraju povijesne činjenice, te gaze po žrtvama hrvatskih branitelja i otvorenim ranama ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, a posebice pogađaju obitelji poginulih hrvatskih branitelja", kaže se u priopćenju Zajednice županijskih zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH (HVIDR-a) koje je potpisao njen predsjednik Josip Đakić.

Hvidra je među ostalim izrazila nezadovoljstvo i "neutralnim priopćenjem Ministarstva branitelja o davanju pijeteta svim žrtvama, a potpunim zanemarivanjem i oglušivanjem na stavove braniteljskih udruga i upozorenja savjetnika ministra branitelja, umirovljenog pukovnika HV i bivšeg zapovjednika obrane Sunje Ivana Pandže-Orkana o opasnim srpskim provokacijama i iskrivljavanju povijesne istine o Domovinskom ratu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙