FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: najavljeni pregovori između islamista i sindikata

TUNIS, 11. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Čelnik Enahde, vladajuće islamističke stranke u Tunisu, za ponedjeljak je najavio pregovore s utjecajnim sindikatom UGTT koji zajedno s pokretom Tamarod zahtijeva ostavku vlade nakon ubojstva oporbenog vođe krajem srpnja, objavila je sindikalna središnjica u nedjelju.

UGTT, koji ima pola milijuna članova i može paralizirati zemlju, objavio je u nedjelju da će predsjednik Enahde Raši Ganuši razgovarati s predsjednikom sindikata Husinom Abasijem te s predsjednikom Ustavotvorne nacionalne skupštine (ANC) Mustafom ben Džafarom u ponedjeljak.

Nakon ubojstva oporbenog vođe, za što oporba optužuje salafistički pokret, sindikalna središnjica zahtijeva ostavku vlade koju vode islamisti i uspostavu tehnokratske vlade, no Enahda je dosad odbacivala takav zahtjev.

Ostavku vlade predvođene Enahdom zahtijeva i pokret Tamarod (pobuna). Taj pokret tvrdi da je apolitičan i stvoren po uzoru na sličan pokret u Egiptu koji je masovnim prosvjedima potaknuo vojsku da svrgne predsjednika Mohameda Mursija.

Tamarod navodi da pet njegovih članova štrajka glađu pred ANC-om zahtijevajući ostavku vlade.

Tuniski Tamarod navodi na Facebooku da je prikupio 1,6 milijuna potpisa kojima zahtijeva ostavku vlade i raspuštanje ANC-a. Tu brojku nije moguće provjeriti, no ona čini više od 15 posto tuniskog stanovništva.

Pokret Tamarod je raznorodan i okuplja članove od krajnje ljevice do desnog centra. Odbacio je bilo kakve pregovore prije nego Enahda podnese ostavku, a zahtijeva i raspuštanje ANC-a te formiranje vlade neovisnih stručnjaka idući tjedan.

Stotine oporbenih pristaša nastavljaju prosvjede pred ANC-om no njihov broj opada u odnosu na veliki prosvjed od 6. kolovoza koji je mobilizirao desetke tisuća ljudi.

Oporba želi veliko okupljanje 13. kolovoza, na godišnjicu donošenja zakona iz 1956. kojim su Tunišanke dobile najveća prava u arapskom svijetu. Islamiste na vlasti oporba optužuje za rezanje stečenih prava tuniskih žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙