FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovački paraglajderi pritvoreni u Iranu: Bratislava "umjereno optimistična"

BRATISLAVA, 7. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Slovački ministar vanjskih poslova koji traži oslobađanje osmero slovačkih paraglajdera pritvorenih u Iranu pod optužbom za špijunažu, izjavio je u srijedu da je "umjereni optimist", nakon nedavnih pregovora s Teheranom.

"Pregovaramo s iranskom stranom i pozitivni pomaci nam daju povoda za umjereni optimizam", rekao je Peter Susko iz ureda za tisak slovačkog ministarstva vanjskih poslova.

"Nadamo se sretnom ishodu ovog slučaja", dodao je.

Slovačka pregovara o oslobađanju osmero paraglajdera od 22. svibnja, kada je Teheran izvijestio o njihovu uhićenju.

Iran sumnja da su se bavili špijunažom, ali njihovi prijatelji u Bratislavi tvrde da su oni tek zaljubljenici u letenje slobodnim stilom koji putuju svijetom u potrazi za najboljim zračnim strujama i najljepšim krajolicima za svoje dokumentarne snimke.

Iranske vlasti tvrde da su Slovaci "ušli u zemlju sa zabranjenom opremom koja je bila demontirana i da su je koristili za fotografiranje zabranjenih područja" u pokrajini Ispahanu, u središtu Irana.

Na tom području, oko 330 km južno od Teherana, više je nuklearnih postrojenja, među kojima i tvornica za obogaćivanje uranija u Natanzu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙