FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bank Austria zabilježila pad neto dobiti

BEČ, 7. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Bank Austria, austrijska podružnica talijanskog UniCredita, zabilježila je u prvoj polovini godine pad neto dobiti za 12 posto, a povećala je i otpis zajmova, dajući time na znanje da je razdoblje uzleta na tržištima u regiji srednje i istočne Europe (CEE) završilo.

Bančina polugodišnja neto dobit iznosila je 566 milijuna eura. Na njezino smanjenje za nešto više od 100 milijuna eura utjecale su ponajviše kazne te oporezivanje financijskih transakcija u Mađarskoj, priopćila je danas ta banka.

Istodobno, operativna je dobit banke povećana 5,5 posto, na 1,6 milijardi eura zahvaljujući većem plasmanu kredita, rastu prihoda od naknada i pristojbi, te kontroli troškova.

Neto otpisi kredita i rezervacije za jamstva i preuzete obveze u tome su razdoblju uvećani 41,5 posto, na 688 milijuna, uz rast od 31 posto u Austriji te 44 posto u regiji srednje i istočne Europe, na čelu s Ukrajinom.

"Razlog većih rezervacija u srednjoj i istočnoj Europi gospodarska su kretanja, budući da oporavak ne napreduje tako brzo kao što smo se nadali, a također proizlazi i iz našeg konzervativnog upravljanja rizicima, jer smo poboljšali omjer pokrića loših kredita u nekoliko zemalja", navela je Bank Austria u priopćenju.

Ipak, dodaje i da se u srednjoj i istočnoj Europi još može očekivati brži rast nego u zapadnoj Europi, te da je industrija u toj regiji nedavno zabilježila znakove poboljšanja.

"No, razdoblje do 2008. bio je jedinstveno u pogledu rasta i taj obrazac neće se ponoviti. Umjesto toga, CEE regija se privikava na sporiji rast njezinih trgovinskih partnera, a to definira nove norme", dodaje se u bančinu priopćenju.

Ta napomena Bank Austria ukazuje da tržišta u nastajanju u regiji srednje i istočne Europe više nisu lokomotiva globalnog gospodarstva.

"Sadašnji trenutak diktiraju profitabilnost i učinkovitost. Moramo stalno testirati naš model usluga korisnicima u smislu da li ispunjava ili ne očekivanja kupaca. Što se tiče upravljanja rizicima, želimo biti razboriti, no pritom ne želimo propustite poslovne prilike", rekao je čelnik za CEE regiju Gianni Franco Papa.

UniCredit je u utorak izvijestio o više nego dvostruko većoj neto dobiti u drugom tromjesečju od 361 milijun eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙