FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama imenovao novog ravnatelja porezne uprave

WASHINGTON, 2. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je imenovao Johna Koskinena, poznatog kao stručnjaka za ozdravljenje ustanova u teškoćama, na čelo porezne uprave koja je bila optužena zbog pojačanog nadzora konzervativnih političkih skupina.

Bude li potvrđen u Senatu, Koskinen će preuzeti kormilo američke porezne agencije (IRS, Internal Revenue Service) koja ima 90.000 zaposlenika zaduženih za porezni sustav koji postaje sve složeniji.

Skandal s poreznom upravom pogodio je Obamu u svibnju. Tada su inspektori otkrili da su članovi konzervativne političke skupine Čajanke (Tea Party), koji su tražili porezne olakšice, bili podvrgnuti dubinskoj dodatnoj istrazi poreznika, ali ne i ljevičarske udruge.

Neki su republikanci takav postupak nazvali pokušajem zastrašivanja, a sam Obama nazvao ga je nedopustivim i smijenio je tadašnjeg ravnatelja Stevena Millera.

Koskinen je "stručnjak koji popravlja ustanove kojima su potrebne reforme", rekao je Obama i dodao kako vjeruje da će "John učiniti sve što je potrebno da vrati povjerenje" Amerikanaca u IRS.

Pravnik Koskinen bio je zadužen u američkoj vladi spriječiti pad računalnog sustava uoči "Milenijskog buga", "Y2K" 2000. godine, a tijekom nedavne financijske krize pomogao je upravljati hipotekarnom agencijom Freddie Mac koju nadzire vlada.

Da bi Koskinen preuzeo petogodišnji mandat, njegovo imenovanje treba potvrditi Senat u kojem republikanci mogu blokirati odluku demokratskog predsjednika Obame.

IRS se priprema nametnutni novi zakon protiv utaje poreza čija je primjena odgođena do srpnja 2014., kako bi se IRS dobro pripremio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙