FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: različite reakcije na ostavke dvaju nadbiskupa

LJUBLJANA, 31. srpnja 2013.(Hina) - Ostavke i umirovljenje ljubljanskog nadbiskupa Antona Stresa i mariborskog nadbiskupa Marjana Turnšeka, na preporuku pape Franje, nakon što su oni priznali dio odgovornosti za financijski skandal koji je prije više od dvije godine otkriven u mariborskoj nadbiskupiji, u Sloveniji izaziva različite reakcije i pitanja kako će to djelovati na slovensku katoličku crkvu i njen ugled.

Za razliku od papinskog nuncija u Ljubljani Juliusa Janusza, koji tvrdi da su oni svojim potezom pokazali pokornost i da će to djelovati na jedinstvo mjesne crkve, neki slovenski mediji navode da je riječ o izrazito radikalnoj i oštroj sankciji Vatikana koja je jedinstvena i u svjetskim razmjerima te da bi ostavke obaju nadbiskupa mogle izazvati podjele među vjernicima. Crkveni pravnik Karl Bolčina izjavio je čak kako se boji da i u crkvi kao i u slovenskoj politici djeluju "stričevi iz pozadine" koji su namjerno dopustili ili čak planirali financijski slom mariborske nadbiskupije preko posrnulih financijskih fondova koje je ona osnovala i kojima su banke davale kredite koje nisu mogli vraćati, aludirajući time na jednu vrstu teorije zavjere. Što se tiče utjecaja ostavki dvaju slovenskih nadbiskupa na popravljanje ugleda slovenske crkve koju je narušio mariborski financijski skandal, Bolčina je rekao da je riječ o uglednim teolozima čiji odlazak iz javnog života za crkvu donosi gubitak i da bi moglo doći do unutarnjeg konflikta između onih koji ostavke nadbiskupa podržavaju i onih koji toj radikalnoj mjeri nisu naklonjeni.

Kako navode slovenski mediji, nije poznato kada će ljubljanska i mariborska nadbiskupija dobiti nove nadbiskupe jer je to u isključivoj nadležnosti Svete Stolice, ali je teško vjerovati da će se to dogoditi do kraja ove godine. Prema medijima, jedan od ozbiljnijih kandidata za mjesto ljubljanskog nadbiskupa mogao bi biti beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je, reagirajući na ostavke nadbiskupa Antona Stresa i Marjana Turnšeka, rekao da to nije bilo neočekivano jer se o tome u Vatikanu i diplomatskim krugovima jedno vrijeme već govorilo.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u srijedu je u telefonskom telefonskom razgovoru dosadašnjem ljubljanskom nadbiskupu Antonu Stresu zahvalio na njegovoj ulozi u jačanju društvene solidarnosti, tolerancije i pomirenja, objavio je Pahorov ured. Pahor je pritom istaknuo Stresovu osobnu zaslugu što su u slovenskom društvu prevladane neke stare predrasude i omogućen dijalog različitosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙