FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladi hrvatski znanstvenici dobili prestižne nizozemske stipendije

ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina) - Između tisuću prijavljenih, dvoje mladih znanstvenika iz Hrvatske, Ana Bobinac i Vibor Jelić, dobili su prestižne stipendije "Veni" Nizozemskog nacionalnog vijeća za znanost (NWO) koje ih dodjeljuje najtalentiranijim mladim znanstvenicima na početku samostalne znanstvene krijere, odnosno unutar tri godine od završetka doktorskog studija.

Dodijeljeni iznos od 250 tisuća eura dobitnici će moći iskoristiti za realizaciju svojih projekata na nekom od nizozemskih instituta ili sveučilišta u trajanju do tri godine, izvijestili su danas dobitnici Ana Bobinac i Vibor Jelić.

Bobinac će u naredne tri godine na Institutu za zdravstvenu politiku i menadžment Erasmus sveučilišta u Rotterdamu unaprjeđivati i razvijati nove metode za ekonomsku procjenu isplativosti ulaganja u različite segmente zdravstvenog sustava. Jelić će na Astronomskom institutu Kapteyn Sveučilišta u Groningenu istraživati radiozračenje naše Galaksije i pokušati otvoriti naš pogled prema prvim zvijezdama u svemiru.

Bobinac je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, a na rotterdamskom sveučilištu je magistrirala i doktorirala iz područja ekonomike zdravstva.

Ta dobitnica nekoliko nagrada, znanstvene radove je objavljivala u najprestižnijim znanstvenim časopisima, a bavi se ekonomskim evaluacijama zdravstvenih tehnologija kojima je cilj podići razinu učinkovitosti unutar zdravstvenog sustava, optimizirati proces raspodjele sredstava te ga učiniti trasparentnijim i sistematičnijim.

Jelić je diplomirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je astrofiziku u Nizozemskoj na Astronomskom institutu Kapteyn. Sada je postdoktorand na Nizozemskom institutu za radioastronomiju (ASTRON) i na Astronomskom institutu Kapteyn.

Područje istraživanja mu je radioastronomija i kozmologija, te s međunarodnim timom znanstvenika traga za radiozračenjem starim 13,2 milijarde godina, iz perioda nastanka i razvoja prvih zvijezda u svemiru. U potrazi koriste LOFAR – trenutno najveći radioteleskop na svijetu.

Njihove stipendije dio su inovacijskog programa "Veni, Vidi, Vici" koji znanstvenicima u različitim fazama karijere daje priliku za realizaciju svojih originalnih istraživačkih ideja.

Ove godine na natječaj se prijavio 1001 kandidat, među kojima je izabrano njih 155. Predložene projekte i kandidate ocjenjivali su vrhunski međunarodni stručnjaci, a nagrađeni projekti vezani su za različita područja znanosti, od društenih i ekonomije do prirodnih i matematike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙