FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raul Castro kaže da je prijenos vlasti već počeo

HAVANA, 26. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Prijenos vlasti na mlađi naraštaj u Kubi već je počeo, uvjerava u petak Kubance predsjednik Raul Castro u govoru posvećenom 60. godišnjici kubanske revolucije.

Govor koji je prenosila i televizija održao je u istočnokubanskome gradu Santiagu u kojem je 26. srpnja 1953. Castro sa skupinom pobunjenika, a pod vodstvom njegova brata Fidela, napao vojarnu Moncada. Iako je napad bio neuspješan, potaknuo je širenje pokreta koji je na kraju, 1. siječnja 1959. svrgnuo diktatora Fulgencia Batistu iako je njegova vlada uživala i američku potporu.

U to su vrijeme Raulu bile 22, a Fidelu 27 godina. Danas 82-godišnji Raul Castro predsjeda Kubom, jer je 2008. vlast preuzeo od brata, dugogodišnjega predsjednika Fidela. U Moncadi je Raul govorio pred jedanaest tisuća okupljenih, a slabi 87-godišnji Fidel ostao je u Havani.

Ove godine Castro, odjeven u vojnu odoru, nije po tradiciji kritizirao američku politiku već se usredotočio na povijest revolucije i na nasljednike, te govorio o "mirnom i spokojnom" prenošenju revolucionarne baklje.

"Već traje spor i uredan prijenos vodstva revolucije na nove naraštaje", rekao je i naglasio kako su promjene "utemeljene na dokazanoj spremnosti i sposobosti da se očuva visoko dignut barjak revolucije i socijalizma".

Otkako je preuzeo vlast od brata koji je Kubom vladao gotovo pedeset godina, Raul Castro je često kritizirao vlastitu generaciju jer nije pripremila nasljednike i tražio vremensko ograničavanje mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙