FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićeni prelat optužuje kardinale za prikrivanje malverzacija

RIM , 25. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Monsignor Nunzio Scarano, vatikanski prelat uhićen 28. lipnja zbog financijskih malverzacija, u pismu poslanom u četvrtak papi Franji optužio je kardinale da su prikrivali financijske malverzacije što su ih počinili visoki dužnosnici Vatikanske banke.

"Dokumenti koje posjedujem dokazuju moje poštenje, a ujedno su i dokaz da sam se borio protiv iskorištavanja svojih nadređenih - visokih dužnosnika Vatikanske banke koje su pokrivali neki kardinali", napisao je monsignor Scarano, donedavni šef kontrole Uprave imovine Svete Stolice, prenosi Ansa.

Scarano, koji je uhićen 28. lipnja pod sumnjom da je služio kao posrednik u financijskim malverzacijama povezanim s Vatikanskom bankom, koja se službeno naziva Institut za vjerska djela (IOR), prebacuje svu odgovornost na upravu banke. Navodi i kako je sve bankarske transakcije u IOR-u oduvijek obavljao u skladu s naputcima uprave banke.

"Sveti Oče, nikad se nisam bavio pranjem prljavog novca, nikada nisam ukrao, nastojao sam pomoći onima koji su tražili pomoć", napisao je Scarano u pismu iz svoje zatvorske ćelije.

Papa Franjo je 26. lipnja ustanovio povjerenstvo za analizu stanja u Vatikanskoj banci. Tri osobe tada su uhićene pod optužbom koju je potpisala tužiteljica Barbara Callari, za korupciju, prijevaru i klevetu. Uz Scarana uhićeni su bivši dužnosnik vatikanske unutarnje tajne službe Giovanni Maria Zito i financijski broker Giovanni Carenzio.

27. lipnja Scarano je suspendiran s dužnosti u administraciji. Protiv njega vodi se istraga zbog sumnje u pranje novca i u Salernu.

Direktor i zamjenik direktora Vatikanske banke Paolo Cipriani i Massimo Tulli su tri dana nakon Scaranova uhićenja podnijeli ostavke na svoje dužnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙