FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: SDA traži smjenu direktora SIPA Gorana Zupca

MOSTAR, 25. srpnja 2013. (Hina) - Oporbena Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenula je u četvrtak službenu inicijativu za smjenu ravnatelja državne policijske agencije (SIPA) Gorana Zupca zbog uhićenja njihova zastupnika Šemsudina Mehmedovića tvrdeći da je time zloporabio svoju poziciju jer se uhićenju protivilo Državno odvjetništvo te zemlje.

Prije početka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH klub zastupnika SDA je dostavio zahtjev Vijeću ministara za smjenom Zupca te je naknadnom intervencijom uvrštena i točka rasprave o Mehmedovićevu uhićenju i uspostavi posebnog povjerenstva koje bi istražilo ovaj slučaj.

Zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića privela je protekloga tjedna SIPA zbog sumnji da je povezan s ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u BiH te je ubrzo pušten iz pritvora jer njegovo uhićenje nije odobrilo Državno odvjetništvo. Mehmedović je u međuvremenu optužio Zupca da je osobno sudjelovao u ratnim zločinima nad Bošnjacima, a SDA je izrazila sumnju da je uhićenje politički motivirano i da iza njega stoje vladajući SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i SDP (Socijaldemokratska partija). Ravnatelj SIPA-e Goran Zubac je pak optužio tužiteljstvo da ima pristran odnos prema počiniteljima ratnih zločina ovisno iz kojega naroda dolaze.

Iz SDA su priopćili da ravnatelj SIPA-e nije spreman poštovati naloge Državnog odvjetnišva BiH što je nedopustivo.

"Zubac ili bilo tko iz bilo koje policijske agencije može se neslagati sa stavom Državnog odvjetništva u bilo kojem konkretnom slučaju, ali mora poštovati stajalište Državnog odvjetništva dokle god je on na snazi i ne smije samostalno i suprotno tom stavu uporabiti policijski aparat", rekao je šef kluba zastupnika SDA Asim Sarajlić.

Na zahtjev ovoga kluba u dnevni red današnjeg zasjedanja kao posebna točka uvršten je prijedlog za uspostavu istražnog povjerenstva Zastupničkog doma koje bi se pozabavilo zakonitošću postupanja u slučaju privođenja njihova zastupnika Šemsudina Mehmedovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙