FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: sukobi Kurda i džihadista

BEJRUT, 24. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Najmanje 17 Kurda i džihadista poginulo je u međusobnim sukobima u sjeveroistočnoj sirijskoj regiji Hasaki, objavio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) .

Isti izvor navodi da se u toj regiji već osam dana vode borbe a da su kurdski borci, koji se bore za uspostavu autonomije, zabilježili uspjehe. Od poginulih 13 je pripadnika skupina bliskih al Kaidi, al Nusre i skupine Iraka i Levant, a četiri su Kurda.

Borbe se vode pokraj Mešrafe, Ras al-Aina, kurdskog grada koji se nalazi na granici s Turskom. Sukobi su zabilježeni i u pokrajini Raka na zapadu.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad je odmah na početku pobune 2011. godine dodijelio sirisko državljanstvo dijelu Kurda koji su do tada bili jako marginalizirani. Od 2012. su se snage sirijskog režima povukle iz kurdskih područja pa su lokalne vlasti preuzele kontrolu ali u posljednje vrijeme sve su češći sukobi s arapskim stanovništvom.

U Siriju je danas stigao čelnik UN-ovog tima inspektora za kemijsko oružje Ake Sellstrom. Sirijske vlasti nisu dopustile ulazak cijelom Sellstromovom timu jer ne postoji slaganje oko toga kojim bi mjestima inspektori trebali imati pristup. Cilj najnovije misije je postići dogovor sa sirijskim vlastima o početku i načinima inspekcije.

Damask odbija pustiti inspektore u bilo koje drugo područje osim Khan al Asal u pokrajini Alepu, gdje su po tvrdnjama vlade Bašara al Asada i Rusije pripadnici oporbe upotrijebili kemijsko oružje. Obje strane u sukobu opovrgavaju korištenje otrova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙