FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Kerry poziva na temeljitu raspravu o humanitarnoj pomoći

WASHINGTON , 23. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry u utorak je, otvarajući sjednicu State Departmenta kojoj su prisustvovali predstavnici UN-a i nevladinih organizacija, obećao temeljite pregovore čiji bi cilj trebao biti rješenje problema koji se odnose na humanitarnu pomoć Siriji.

"Ozbiljnim i temeljitim raspravama želimo pronaći rješenja za poštivanje obaveza kada su u pitanju ljudi suočeni s velikim opasnostima", rekao je Kerry otvarajući sjednicu u čijem su radu sudjelovali visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, čelnici Svjetskog programa za hranu, predstavnici Unicefa i Međunarodnoga Crvenog križa.

"Iznimno nam je teško doći do ljudi, do izbjeglica... i zaštititi ih", rekao je Kerry koji je prošli tjedan posjetio izbjeglički kamp Zaatari na sjeveru Jordana gdje se nalazi 115.000 izbjeglica.

U sirijskom sukobu u posljednjih je 28 mjeseci smrtno stradalo oko 100.000 ljudi, a 1,8 milijuna Sirijaca bilo je prisiljeno pred sukobima pobjeći u susjedne države čiji čelnici strahuju od širenja sirijskoga građanskog rata preko granica.

SAD je već obećao pomoć u vrijednosti od 815 milijuna dolara za program pod upravom UN-a, namijenjen sirijskim izbjeglicama, no nevladine organizacije ističu kako pozivi na donacije upućeni javnosti nisu učinkoviti, za razliku od velikog odaziva kada su u pitanju prirodne katastrofe.

S obzirom na to otkad sukob traje, potrebno je osigurati dugoročan smještaj i hranu za milijune izbjeglica, zajamčiti obrazovanje za djecu te se pobrinuti za njihovo zdravlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙