FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: udari na sjeverozapadu, borbe pokraj Damaska

DAMASK, 21. srpnja 2013. (Hina/AFP) - U žestokim borbama i bombardiranjima sirijskih gradova u nedjelju poginulo je 18 civila u Arihi na sjeverozapadu zemlje i 28 pobunjenika u Adri, prigradskom naselju Damaska.

Dok sukobi traju nesmanjenom žestinom od ožujka 2011., Moskva, jedna od zadnjih prijestolnica koje podupiru sirijski režim kojemu prodaju oružje, sprema se da u ponedjeljak primi potpredsjednika sirijske vlade Qadila Jamila koji treba razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

U Siriji od ožujka 2011. traje sukob koji je potaknuo miran prosvjed što se prometnuo u oružanu pobunu protiv represije režima Bashara al-Assada.

U nedjelju je u sukobima u Siriji poginulo najmanje 82 ljudi - 40 civila, 36 pobunjenika i 6 vojnika - po dnevnoj evidenciji SOHR-a koji ocjenjuje da je u 28 mjeseci rata poginulo više od 100.000 ljudi.

U pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, bombardirano je središte grada Arihe. Poginulo je 18 osoba u tom napadu koji je jedna pobunjenička skupina nazvala "strašnim pokoljem".

Bombardirano je i selo Souran koje je u rukama pobunjenika, u pokrajini Hami, pri čemu je poginulo sedam osoba.

U više naselja u sirijskoj prijestolnici i oko nje vodile su se borbe. U Adri, na sjeveroistočnim prilazima Damasku, u sukobima između dvaju tabora poginulo je 28 pobunjenika, zapovjednik operacija Republikanske garde i nekoliko njegovih ljudi.

Južno od Damaska, u Yarmouku, šest osoba je ubijeno u bombardiranju i u borbama. U bombardiranju tog grada upotrijebljeno je "kemijsko oružje", ističe u priopćenju Sirijska oporbena koalicija oslanjajući se na videosnimke koje su objavili pobunjenici.

Potonji "nisu uspjeli ostvariti svoj cilj i preuzeti nadzor nad sirijskom gospodarskom prijestolnicom" (Alepom), istaknuo je u nedjelju dnevnik Al Watan, blizak vlasti.

U Khan al-Assalu u pokrajini Alepu, pobunjenici nakon trodnevne borbe nastavljaju napredovati prema položajima vojske, pri čemu su poginula trojica pobunjenika i trojica vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙