FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Egiptu imenovano povjerenstvo za izmjenu ustava

KAIRO, 20. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Privremeni egipatski predsjednik Adly Mansour imenovao je u subotu članove stručnog povjerenstva koje će predložiti izmjene ustava stavljenog izvan snage pošto je vojska 3. srpnja svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

To deseteročlano povjerenstvo - s četiri sveučilišna profesora i šest sudaca - počinje s radom u nedjelju, istaknulo je predsjedništvo.

Povjerenstvo je predviđeno "ustavnom deklaracijom" koju je Mansour objavio 9. srpnja i u kojoj je odredio okvire političke tranzicije i raspisivanja izbora.

Stručno povjerenstvo koje je u javnosti malo poznato, imat će 30 dana za pripremu amandmana koji će se zatim iznijeti pred povjerenstvo koje okuplja 50 uglednika iz različitih dijelova egipatskog društva (stranaka, sindikata, vjerskih zajednica, vojske i dr.).

Ovo će pak drugo povjerenstvo imati 60 dana da konačnu inačicu izmijenjenog ustava preda privremenom predsjedniku. Potonji će u roku 30 dana objaviti nadnevak referenduma.

Prošli ustav prihvaćen je na referendumu u prosincu 2012., kada je predsjednik bio Mursi, sa 64 posto glasova ali s odazivom od tek 33 posto.

Priprema na izmjeni ustava bila je burna. Oporba i predstavnici kršćanske Koptske crkve povukli su se iz povjerenstva zaduženog za pripremu izmjena zbog prevlasti islamista u povjerenstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙