FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena fazanerija u Donjem Mekušju

KARLOVAC, 19. srpnja 2013. (Hina) - U karlovačkom predgrađu Donje Mekušje otvorena je danas Fazanerija Dajnica, na površini od 4.000 četvornih metara i s početnom količinom od 350 fazanskih pilića za uzgoj do puštanja u lovišta.

Vlasnik fazanerije je tvrtka KA – lov, a direktor Denis Tot kaže da je već sada fazanerija spremna za prihvat 800 pilića, jer je potpuno ograđen prostor od 48 puta 14 metara, ali da je plan da se prostor i dalje širi, ovisno o potrebama lovačkih društava.

Otvarajući fazaneriju župan Ivan Vučić rekao je da je u taj projekt, u kojeg je do sada uloženo 180.000 kuna, županija uložila 69.000 kuna prihoda od lovozakupnina u svrhu unaprijeđenja lovnog turizma i općenito ruralnog razvoja.

Prije puno godina Karlovac je imao fazaneriju, a sada lovačka društva nabavljaju fazansku divljač za lovišta diljem Hrvatske, iako postoji kontinuirana potreba za fazanskom divljači i jarebicama, rekao je Vučić te izrazio uvjerenost u napredak lovnog turizma u Hrvatskoj koja je dio Europske unije.

Predsjednik Lovačko saveza Karlovačke županije (LS KŽ) Vinko Pavlić kazao je da su do sada lovci 27 zemalja Europske unije morali na ulasku u Hrvatsku stajati u kolonama, da bi prijavili oružje i plaćali bi taksu od po 100 kuna po komadu oružja.

Budući da su sada njima naša lovišta, kao i nama njihova, potpuno pristupačna, pod uvjetom posjedovanja tzv. EU oružnog lista i poštivanja lokalnih zakona, očekuje se od jeseni, a posebno od naredne godine, povećan interes stranaca za naša lovišta.

Podizanje fazanerije projekt je na kojem su surađivali Razvojna agencija Karlovačke županije "Karla", Hrvatske šume i Lovački savez (LS), a tvrtka KA-lov posao je dobila preko natječaja.

Godišnje 54 članice Lovačko saveza Karlovačke županije trebaju po nekoliko tisuća fazana, jarebica i trčki te se ta fazanerija smatra samo početkom i preduvjetom za daljnji razvoj lova na pernatu divljač, posebno za razvoj lovnog turizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙