FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 18. srpnja

ZAGREB, 18. srpnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općega servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 18. srpnja.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetit će članice Udruge Kamensko (Rudolfa Bićanića 4) kako bi obilježili trenutak predaje stroja rupičarke koju će radnicama osobno uručiti. Predsjednik Josipović je prije nepunih mjesec dana na konferenciji za medije, održanoj povodom predstavljanja Udruge i usluga koje pružaju, obećao radnicama bivšeg Kamenskog kupiti stroj koji im je prijeko potreban za rad. Na incijativu predsjednika Republike te dekanice Tekstilno tehnološkog fakulteta Sandre Bischof također će se predstaviti projekt koji će bivšim radnicama Kamenskog omogućiti sigurno i stabilno poslovanje te daljnja zaposlenja radnica koje su u slučaju Kamensko ostale bez posla. Udruga Kamensko je u prostoru dodjeljenom od strane Grada Zagreba pokrenula radionicu u kojoj pružaju usluge popravaka odjeće i šivanja po mjeri te održavaju tečajeve krojenja, šivanja i pletenja. Cilj Udruge je zaposliti što više radnica bivšeg Kamenskog.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Trg sv. Marka 2). Vlada će raspravljati o prijedlogu odluke o prodaji 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke, kao i o prodaji do 50 posto dionica te dokapitalizaciji Croatia osiguranja. Oba bi se društva trebala privatizirati javnim prikupljanjem ponuda strateških investitora. Uslijed stabiliziranja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, Vladinom bi se odlukom trebale pak povećati i trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin, i to u rasponu od 10 do 20 lipa po litri. Na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se, uz ostalo, uvode maksimalno dopuštene kamatne stope na stambene kredite, kao i na ostale potrošačke kredite, dok se kod ugovaranja promjenjive kamatne stope egzaktno definiraju parametri koji se mogu koristiti kao osnova za promjenu ugovorene kamatne stope. Predlaže se i da potrošač mora biti obaviješten o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana prije provedbe te odluke te mu mora biti omogućeno da bez dodatnog troška u 12 mjesečnih rata otplati iznos za koji mu je minus na tekućem računu umanjen ili ukinut, i to po kamati koja koja vrijedi za minuse na tekućem računu. Ukupni trošak potrošačkog kreditiranja trebao bi se pak ograničiti na najviše jedan postotni bod ispod zakonom određene zatezne kamate.

ZAGREB - Neformalni sastanak premijera Zorana Milanovića s prijašnjim predsjednicima Vlade RH u Banskim dvorima (14 sati, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Javno potpisivanje ugovora o namjenskome višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i sedam javnih sveučilišta (13 sati, Velika dvorana MZOS-a, Donje Svetice 38). Ugovore će potpisati ministar Željko Jovanović i rektori odnosno ovlašteni prorektori sveučilišta. Odluku o namjenskome višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti u 2013., 2014. i 2015. godini donijela je Vlada u lipnju. Za provedbu Odluke u proračunu za ovu godinu i projekcijama za iduće dvije osiguran je ukupan iznos od 150 milijuna kuna, što je godišnje oko 50 milijuna kuna.

ZAGREB - Sjednica Gradske skupštine grada Zagreba (9 sati, Starogradska vijećnica, Ul. Ćirila i Metoda 5). Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će od Skupštine tražiti da usvoji odluku o prodaji stanova u vlasništvu Grada Zagreba te rebalans gradskog proračuna vrijedan 85 milijuna kuna.

ZAGREB - Nezavisni cestarski sindikat organizira na Trgu sv. Marka (10 sati) prosvjed protiv davanja autocesta pod koncesiju, a okupljanje prosvjednika bit će na Trgu bana Jelačića (9 do 9,30 sati) kad će kolona krenuti prema Markovom trgu. Organizator prosvjeda ističe kako je od Vlade, nakon njene odluke da autoceste "monetizira" prodajom na 50 godina, odnosno davanjem pod koncesiju, tražio da odustane od te namjere do 15. srpnja ili će pokrenuti inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum protiv koncesije ili prodaje ne samo autocesta nego i ostale strateške imovine i resursa Republike Hrvatske. Kako Vlada nije odustala, navodi Nezavisni cestarski sindikat, prosvjedom žele još jednom upozoriti na štetnost odluke o koncesiji na autoceste, a prikupljanje potpisa za referendum najavljuje za listopad. Sindikat na prosvjed poziva sve građane, ali ističe kako u njemu ne mogu sudjelovati političke stranke jer nije riječ o političkom, nego nacionalnom pitanju.

ZAGREB - Sindikat radnika Ine i društava Ine Zagreb - INAŠ, članice Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i braniteljske udruge Ine održat će radnički prosvjed pod sloganom "INA radi, MOL se gradi" (12 sati, Trg sv. Marka). Radnici Ine, ističu organizatori, još jednom žele upozoriti Vladu na sustavno pretvaranje Ine u MOL-ovu podružnicu. Prosvjednicima će se obratiti predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović, predstavnik Udruga branitelja Ine Miljenko Balaško, povjerenik INAŠ-a za Sisačko-moslavačku regiju Zlatko Marčec i predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

RIJEKA - Konferencija za novinare "Pokreta otpora Rijeka" ispred zgrade Županijskog suda u Rijeci (12 sati, Žrtava fašizma 7). Tema konferencije je "Korupcija u pravosuđu i zahtjev za smjenu predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina".

ŠIBENIK - Svečana dodjela Bijele zastave za čistoću podmorja hotelskoj kući Solaris (19 sati, Hotelsko Naselje bb, ispred Dalmatinskog etno sela). Bijelu zastavu Solaris Beach Resortu dodijelit će Bianca Jagger, svjetska ambasadorica za ljudska prava i glasnogovornica udruge Global Underwater Awareness Association (GUWAA) - neprofitne, nevladine ekološke udruge kojoj je cilj očistiti mora, rijeke i jezera te istovremeno osvještavati ljude o posljedicama onečišćenja. Osnivač GUWAA-e je Kristijan Curavić, nositelj svjetskog rekorda u ronjenju na dah, uz potporu Biance Jagger i Berniea Ecclestonea, prvog čovjeka F1.

Dežurni urednici:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Davor Marković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙