FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London prodaje vojnu opremu i Siriji i Iranu

LONDON , 17. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Velika Britanija prodaje vojnu opremu gotovo svim zemljama koje se nalaze na popisu zemalja koje imaju loše uređeno pitanje poštivanja ljudskih prava, a među njima su Sirija i Iran, stoji u priopćenju parlamentarnog odbora objavljenom u srijedu u Londonu.

Britanska vlada isporučila je ili obnovila 3000 izvoznih dozvola u iznosu od 12,3 milijarde funta, što je oko 14,1 milijarda eura. Bivši ministar obrane i predsjednik parlamentarnog odbora John Stanley smatra da je to "ogromna svota" te da je u prvi trenutak pomislio kako je "netko u izvješće dodao nekoliko nula".

Od 27 zemalja koje se nalaze na popisu zemalja koje imaju loše uređeno pitanje poštivanja ljudskih prava, na popisu britanske vlade samo dvije - Sjeverna Koreja i Južni Sudan - nemaju ugovor s Velikom Britanijom. Vlada u Londonu ima dva ugovora sa Damaskom - za terenska vozila i remont sonara.

S Iranom su potpisana 62 ugovora, uglavnom za uređaje za šifriranje, s Rusijom je potpisano 27 ugovora za biotehnološku opremu, za lasersko oružje i za bespilotne letjelice. Obje zemlje oružjem opskrbljuju režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Britanska vlada na taj način krši "vlastitu politiku o neprodaji oružja bilo kome tko predstavlja prijetnju ostvarenju ljudskih prava", smatra Oliver Sprague iz Amnesty Internationala.

Zemlja koja ima najviše potpisanih izvoznih dozvola s Velikom Britanijom je Kina, a riječ je o svoti od 1,8 milijarda funta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙