FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi češki kabinet povisio minimalac

PRAG, 16. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Nova češka vlada premijera ljevičara Jirija Rusnoka povisila je u utorak minimalnu plaću: to joj je jedna od prvih odluka od prošlotjednog imenovanja, objavila je novinska agencija ČTK.

Prethodna vlada desnoga centra godinama se opirala sindikalnim zahtjevima i nije je povisivala. Vlada je glasala o povišenju bruto iznosa minimalne plaće za petsto kruna, na 8500 (što je oko 2400 kuna), što je prva povišica od 2007., javlja ČTK. Minimalnu plaću prima oko 120 tisuća ljudi u zemlji od deset i pol milijuna.

Rusnokova vlada zamijenila je koaliciju desnoga centra premijera Petra Nečasa koji je u lipnju podnio ostavku jer su mu najbliži suradnici optuženi za primanje mita i špijunažu.

Rusnok je nekadašnji ministar financija i odavno je saveznik ljevičarskog predsjednika Miloša Zemana, ali nema potporu parlamentarnih stranaka pa se vjeruje da neće proći glasanje o povjerenju koje će se održati oko 8. kolovoza. No njegova vlada može ostati na vlasti tjednima, ili čak mjesecima dok se stranke i predsjednik budu natezali oko nove vlade ili do parlamentarne odluke o raspisivanju prijevremenih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙