FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forum poljskih i hrvatskih regija

ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - U Kolobrzegu, ljetovalištu na Baltičkom moru u Zapadnopomorskom vojvodstvu Republike Poljske, održan je danas 2. Forum poljskih i hrvatskih regija u organizaciji Zajednica vojvodstava Republike Poljske i Hrvatske zajednice županija.

Cilj skupa je nastavak dosadašnje uspješne suradnje hrvatskih župana s poljskim kolegama u razmjeni iskustava o privlačenju sredstava iz EU fondova u poljske regije s ciljem osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja, priopćeno je iz Hrvatske zajednice županija.

Elžbieta Bienkowska, ministrica regionalnog razvoja u Vladi Republike Poljske istaknula je kako su uz povlačenje novca iz fondova EU naučili i strateški planirati i mnogo raditi. Navela je kako su poljske regije dosad samostalne upravljale s 25 posto od ukupno 68 milijardi eura iz fondova EU u proračunskom razdoblju 2007.-2013. U proračunskom razdoblju od 2014.-2020. poljska vojvodstva će upravljati s čak 28 milijardi eura od predviđenih 73 milijarde eura, što čini gotovo 40 posto sredstava i aktivno su uključene u planiranje budućeg EU proračuna.

Programi su prilagođeni potrebama regija koje ih aktivno stvaraju i provode uz pomoć države. Sve to činimo s ciljem da na kraju 2020. Poljska bude u svim elementima usporediva s prosjekom dobro razvijenih zemalja EU, istaknula je ministrica Bienkowska.

Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, ponovio je da je Poljska primjer dobre prakse, budući da je odličnim korištenjem EU fondova omogućila stvaranje uvjeta za ujednačen razvoj svih regija te povećanje konkurentnosti svojih gospodarskih subjekata na zajedničkom europskom tržištu.

"Upravo zato je nastavak suradnje hrvatskih i poljskih regija hvalevrijedna inicijativa budući da Hrvatska ulaskom u EU na godišnjoj razini ima na raspolaganju više od milijardu eura sredstava iz EU fondova i trebamo ih pametno i na vrijeme znati iskoristiti poput kolega iz Poljske", rekao je Galić.

U uvodnom dijelu skupa potpisan je sporazum o suradnji vojvodstva Wielkopolskog i županije Vukovarsko-srijemske. To je četvrti sporazum o suradnji poljskih i hrvatskih županija.

Sudionici foruma razmijenili su iskustva u korištenje sredstava iz EU fondova, srednjoeuropskom prometnom koridoru CETC- ROUTE 65 Baltik- Jadran u kontekstu razvoja gospodarske suradnje između Poljske i Hrvatske te razvoju obnovljivih izvora energija u EU.

Srednjoeuropski prometni koridor CETC- ROUTE 65 proteže se od Malmoa u Švedskoj do Rijeke u Hrvatskoj. Obuhvaća četiri regije u Poljskoj, jednu u Češkoj, dvije u Slovačkoj, tri u Mađarskoj i šest županija u Hrvatskoj.

Potencijal buduće gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske leži upravo u ovom prometnom koridoru koji će omogućiti razvoj luka na Baltiku i Jadranu. Samo ove godine u Poljskoj će se raspisati natječaji za izgradnju 400 kilometara novih autocesta u što je velika prilika i za naše građevinare, kazao je hrvatski veleposlanik u Poljskoj Ivan Del Vechio.

Najavio je i da će se uskoro predstaviti katalog investicija u Hrvatskoj poljskim investitorima i pozvati ih da investiraju u Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙