FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović zadovoljan premijerom opere 'Povratak mornara'

SPLIT, 15. srpnja 2013. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u nedjelju navečer zadovoljstvo što je premijerom opere 'Povratak mornara' Franza von Suppea koji je rođen u Splitu, počelo 59. Splitsko ljeto koje je Josipović kao pokrovitelj službeno i otvorio.

"Riječ je o vrijednu djelu koje će naći mjesto na repertoaru i dobro je da je opera 'Povratak mornara' pronađena i da je Splitsko ljeto otvoreno upravo njome", izjavio je Josipović novinarima po završetku premijere opere izvedene na Peristilu.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je kako je odluka da se ovogodišnje Splitsko ljeto otvori 'Povratkom mornara' malo neobičan, ali interesantan izbor. "Meni je bilo zabavno jer ova opera obrađuje jednu temu koja je i moderna, a to je korupcija. Interesantno je da je gradonačelnik bio korumpiran pa ga je masa smijenila, a to je poruka za sva vremena, za sve vlastodršce i vlasti", rekao je Baldasar, a splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja kazao je kako je publika gledajući premijeru 'Povratka mornara' mogla uživati u veseloj i laganoj operi.

Opera 'Povratak mornara' Franza von Suppea (1819.-1895.) praizvedena je 1885. u gradskom kazalištu u Hamburgu. Partitura se smatrala nepovratno izgubljenom pošto je jedini poznati primjerak nestao u velikom požaru 1943. kad je izgorjela zgrada hamburške državne opere, sve dok 2007. talijanski dirigent Adriano Martinolli D'Arcy nije pronašao jedan primjerak u specijaliziranoj američkoj biblioteci.

Premijernom izvedbom opere 'Povratak mornara' na splitskom Peristilu ravnao je maestro Loris Voltolini, a u režiji Leo Katunarića. Uz orkestar i zbor Opere splitskog Hrvatskog narodnog kazališta kao solisti nastupili su Ljubomir Puškarić, Gorana Bjondić, Ozren Bilušić, Stjepan Franetović i Špiro Boban.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙