FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjere radi sprječavanja kontaminacije hrane za životinje mikotoksinima

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Poštivanje higijenskih zahtjeva za hranu za životinje i provedba mjera dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije objekata za proizvodnju i skladištenje te češće kontrole na mikotoksine pri prijemu sirovina, neke su od mjera radi sprečavanje kontaminacije hrane za životinje mikotoksinima na koje su danas upozorili iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo je, kako se navodi u priopćenju, poslalo obavijest svim subjektima u poslovanju s hranom o nužnosti provođenja određenih mjera u svrhu sprječavanja kontaminacije mlijeka i hrane za životinje mikotoksinima.

Svi subjekti u poslovanju s hranom za životinje moraju se pridržavati propisanih uvjeta iz Priloga II. Uredbe komisije (EZ-a) br. 183/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 12. siječnja 2005., kojom se utvrđuju higijenski zahtjevi za hranu za životinje, na način da objekte za proizvodnju i skladištenje, opremu, silose, vozila i prostor oko njih održavaju čistim odnosno da provode mjere dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije.

S obzirom da svi subjekti posjeduju pisani program i procedure zasnovane na načelima HACCP-a, preporučuje im se da ih revidiraju na način da se poveća učestalost kontrola na mikotoksine pri prijemu sirovina, odnosno da se mjere čišćenja provode prije svakog unosa nove hrane za životinje u objekte. S ciljem sprječavanja potencijalnih opasnosti (kao npr. rast gljivica, uzročnika stvaranja mikotoksina) potrebno je obaviti dezinfekciju prostora i opreme odgovarajućim odobrenim dezinfekcijskim sredstvom.

Također, potrebno je uložiti dodatne napore i mjere kako bi se spriječila unakrižna kontaminacija novo unesene hrane za životinje koje bi moglo utjecati na sigurnost hrane za životinje i kakvoću proizvoda.

Hranu za životinje treba skladištiti na principima dobre skladišne prakse u za to predviđenim i prilagođenim prostorijama uz održavanje temperature na najnižoj mogućoj razini radi izbjegavanja kondenzacije i kvarenja.

Svi subjekti u poslovanju s hranom za životinje moraju, među ostalim, voditi i evidencije, odnosno imati svu potrebnu dokumentaciju, uključujući podatke o sirovinama i gotovoj hrani za životinje u svrhu sljedivosti do konačnog odredišta.

U cilju osiguranja kvalitete hrane i zaštite zdravlja potrošača, potrebno je da svi u lancu, od proizvodnje hrane za životinje, skladištenja pa do njenog stavljanja na tržište, osiguraju provođenje navedenih mjera i ponašaju se u skladu s dobrom skladišnom i proizvođačkom praksom, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙