FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tusk: Poljska će uvesti euro za nekoliko godina

VARŠAVA, 6. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Poljska će moći uvesti euro za nekoliko godina, a prijelaz na europsku valutu zahtijeva reviziju ustava, rekao je u subotu predsjednik poljske vlade Donald Tusk u razgovoru za list Gazeta Wyborcza.

"Nećemo ući u eurozonu bez mijenjanja ustava. Nemamo potrebnu većinu za to ni sada, a izgleda mi da ni u slijedećem sazivu parlamenta nećemo imati", rekao je Tusk i podsjetio da pravna prepreka blokira uvođenje eura u Poljsku.

Za promjene ustava potrebna je dvotrećinska većina. Samo poljska središnja banka može odrediti izdavanje valute na terotoriju zemlje. Ulaskom u eurozonu ta uloga prelazi na Europsku središnju banku (ECB).

Dvije i pol godine prije sljedećih parlamentarnih izbora popularnost liberala pada, a raste ugled konzervativne i nacionalističke stranke PiS Jaroslawa Kaczynskoga.

Prema posljednjem istraživanju instituta TNS provedenom u svibnju, 28 posto Poljaka glasovalo bi za PiS, naspram 25 posto koji bi se odlučli za Građansku platformu (PO) Donalda Tuska.

Tusk je naglasio da je uvođenje eura i dalje cilj Poljske, ali da je perspektiva za to vrlo daleka.

Za sada nije određen nikakav datum glede uvođenja zajedničke europske valute. Prema poljskom ministru financija Jaceku Rostowskom, pripreme za ulazak u eurozonu mogle bi trajati nekoliko godina.

Poljska je sa svojih 38 milijuna stanovnika daleko najveće gospodarstvo među bivšim komunističkim zemljama koje su postale članice EU i jedina od njih 28 gdje je nastavljen gospodarski rast tijekom krize koja je počela 2008.

Poljska je nedavno potpisala europski proračunski pakt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙