FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: promet mršav, obustavljeno trgovanje dionicama banaka

ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Crobex indeksi i danas stagniraju, uz skroman promet, dok je Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama banaka nakon presude Trgovačkog suda u korist udruge Potrošač koja je osam banaka tužila zbog kredita s valutnom klauzulom.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,1 posto, na 1.812 bodova, dok je Crobex10 za toliko oslabio, skliznuvši na 1.022 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,5 milijuna kuna, otprilike isto kao i jučer u ovo doba.

„Nastavlja se razdoblje niskih prometa i stagnacije Crobexa, što je bilo i za očekivati u ovom mirnom, ljetnom trgovanju. U fokusu je dionica HT-a, a nešto se više danas trguje i dionicama Diokija“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Najveći promet, nešto više od milijun kuna, do podneva je ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena skliznula 0,6 posto, na 175,32 kune.

S prometom od oko 300 tisuća kuna slijedi dionica Diokija, kojoj je cijena pala oko od 4 posto, na 22,30 kunu.

Zagrebačka je burza danas obustavila trgovanje obveznicama i dionicama Erste&Steiermaerkische, Zagrebačke i Privredne banke, nakon jutrošnje presude zagrebačkog Trgovačkog suda u korist udruge Potrošač koja je osam banaka tužila zbog kredita s valutnom klauzulom.

Obrazlažući presudu sudac Radovan Dobronić je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke.

Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes, pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Danas se ističe i vijest da je u svibnju, prema podacima DZS-a, u Hrvatskoj promet u trgovini na malo neočekivano porastao 1,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast potrošnje od veljače prošle godine.

To je znatno bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali realni pad potrošnje u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,4 posto. Njihove procjene kretale su se u rasponu pada od 1 do 1,8 posto.

„To je konačno nešto pozitivnija vijest s domaće makroekonomske scene, no to se zasad nije odrazilo na burzu“, kaže Nigela Bubalo.

Na domaće tržište nije danas utjecalo ni dobro raspoloženje na europskim burzama. Oko podneva su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili u plusu između 0,6 i 1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙