FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz i Berlin u nesuglasju oko pregovora SAD-EU

PARIZ, 3. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Francuska i Njemačka su u srijedu zauzele radikalno različite stavove o otvaranju trgovinskih pregovora između Washingtona i Europske unije jer Pariz želi njihovu odgodu, dok Berlin želi da počnu sljedeći tjedan kao što je bilo predviđeno.

Ti pregovori o sporazumu o slobodnoj razmjeni trebali bi početi 8. srpnja. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande trebaju tijekom poslijepodneva o tome razgovarati na marginama sastanka nekoliko europskih čelnika o borbi protiv nezaposlenosti mladih koji se održava u Berlinu.

"Ne radi se prekidu pregovora, ali čini se da bi ih trebalo privremeno obustaviti na petnaestak dana kako bi se izbjegla polemika i dobilo vremena za tražene informacije od Washingtona o američkoj špijunaži europskih institucija", rekla je glasnogovornica francuske vlade Najt Vallaud-Belkacem.

Ovog tjedna ćemo se dogovoriti s našim europskim partnerima o toj temi, dodala je. Predsjednik Francois Hollande se već u utorak zalagao za koordinirano zajedničko stajalište Europe u aferi špijuniranja institucija EU i europskih država za što su osumnjičene Sjedinjene Države.

Merkel podržava Europsku komisiju u nastojanju da pregovori počnu 8. srpnja, rekao je u srijedu u Berlinu njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

"Komisija želi da pregovori počnu 8. srpnja i njemačka vlada ju u tom podržava. Želimo taj sporazum o slobodnoj razmjeni i želimo sada pokrenuti pregovore", inzistirao je Seibert.

On je naglasio da će u svom dijalogu sa SAD-om Europa pronaći svoj put pokretanja razgovora o tim važnim temama, poput zaštite podatka i slobode privatne sfere. On je naglasio da je između EU i SAD-a predviđeno pokretanje zajedničke skupine stručnjaka koji trebaju razjasniti ta pitanja, poput nadzora obavještajnih službi što uključuje pitanja zaštite podataka privatne sfere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙