FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka ne može u zadanom roku sklopiti sporazum o zacrtanim reformama

ATENA, 3. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Grčka ne može u zadanom roku postići sporazum o provedbi zacrtanih reformi u javnom sektoru, ali očekuje da će do početka idućeg tjedna s inozemnim kreditorima zaključiti pregovore o svim ostalim pitanjima, objavilo je danas grčko ministarstvo financija.

Grčki zajmodavci Europska unija i MMF nezadovoljni su napretkom Atene u reformi javnog sektora pa su grčkim vlastima dali tri dana vremena, do petka, da ih uvjeri da može ispuniti zadana obećanja kako bi ishodila odmrzavanje 8,1 milijarde eura tranše kredita.

Atena je već u lipnju propustila rok da 12.500 državnih službenika uključi u "program mobilnosti", koji podrazumijeva njihov premještaj odnosno otkaz u roku od godinu dana. Grčki su dužnosnici kazali da do ponedjeljka neće uspjeti postići odgovarajući sporazum.

"Nema šanse da udovoljimo aktualnim zahtjevima u njihovom sadašnjem obliku", istaknuo je neimenovani visoki dužnosnik ministarstva financija.

Atena mora do sredine mjeseca zaključiti pregovore s kreditorima kako bi osigurala najnoviju tranšu pomoći, potrebnu za otkup oko 2,2 milijarde eura obveznica koje dospijevaju na naplatu u kolovozu.

Dužnosnici su nastojali umanjiti strah od posljedica odgode isplate, istaknuvši da će u "najgorem slučaju" namaknuti potreban iznos izdanjem dodatnih trezorskih zapisa.

"Neće to biti kraj svijeta", rekao je drugi dužnosnik ministarstva financija, koji je također govorio pod uvjetom anonimnosti. "U najgorem slučaju morat ćemo povećati izdanja trezorskih zapisa, odgodit ćemo podmirivanje neizvršenih financijskih obveza i to bi moglo rezultirati dodatnim kašnjenjem plaćanja", dodao je.

Ministar financija Ianis Sturnaras trebao bi započeti treći krug razgovora s inspektorima EU-a, MMF-a i ECB-a danas kasno popodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙