FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je vezano za gužve na istočnim granicama Hrvatske kako je očito da za europsku granicu treba prilagodba i carini kao i mnogim prijevoznicama i onima koji uvoze ili izvoze robu u EU, no da će se za nekoliko dana sve uhodati. "Očito da nam treba vrijeme prilagodbe i na jednoj i na drugoj strani, i da će to značiti kolone, pa se zbog toga ne trebamo opterećivati. U par dana manje-više to će se uhodati pa će i uvoznici i izvoznici, a i carina, znati svoj posao. Prema tome, vrlo kratko vrijeme prilagodbe. Naravno, to je samo na našim istočnim granicama", izjavio je ministar Linić za RTL Danas. Dodao je kako očito za europsku granicu treba prilagodba i carini, a nažalost i mnogim prijevoznicima i onima koji uvoze ili izvoze robu u Europsku uniju. Osvrčući se na prosvjede prodavača na tržnicama zbog uvođenja fiskalnih blagajni ministar Linić naglasio je kako se fiskalizacija nastavlja. "Nas zanima tko prodaje i gdje završava gotovina", rekao je. Komentirajući argumente prodavača protiv fiskalizacije, ministar Linić je kazao da tehnički uvjeti nisu problem, dodavši kako s gradovima dogovaraju da im osiguraju napajanje električnom energijom kao i internetsku vezu. "Prema tome, tržnice su te koje vjerujem da će se pobrinuti da omoguće onima koji koriste njihove prostore i da imaju uvjete", istaknuo je Linić. Također je odbacio argument prosvjednika da nijedna europska tržnica ne izdaje fiskalne račune. "Postoje primjeri poput organizirane tržnice u Barceloni. Porezne uprave u Europi itekako vode brigu kako smanjiti nezakonito poslovanje i sivu ekonomiju te kako kontrolirati zaposlene. I tu je odgovor - svi će ti ljudi i ostati raditi. Ono u što sam ja uvjeren jest da mnogi od njih sada rade na crno. S uvođenjem fiskalizacije imat ćemo vrlo jasne podatke i svi oni će se morati registrirati na Zavodu, plaćati svoje doprinose, imati osiguranu mirovinu, a ne starost dočekati na socijalnoj pomoći države", zaključio je ministar Linić.

SPLIT/VRGORAC - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta danas je prilikom posjeta Osnovnoj školi u Vrgorcu, gdje je jedan od roditelja jučer napao nastavnicu, najavio da će zatražiti zakonske izmjene po kojima će napad na nastavnike biti jednak napadu na policajca. "Došao sam izraziti podršku i žaljenje zbog toga što se dogodilo. Nakon ovoga incidenta ministarstvo će učiniti sve u prevenciji da se ovakvi incidenti više ne događaju", rekao je ministar Jovanović. "Jučerašnji incident traži da se najstrože sankcionira počinitelj koji je učinio sve najgore što je mogao učiniti, ne samo time što je napao nastavnicu i njezinu djecu, već je i svojem djetetu uskratio temeljna ljudska prava djeteta, a to je pravo na školovanje. Zbog svega ću tražiti zakonske izmjene da napad na nastavnike bude jednak kao napad na policajca", najavio je ministar. Dodao je da nastavnici, ako su učenicima dali realnu ocjenu, ne bi trebali sa strahom ići u školu. Ministar je upozorio da su "najveći problem u školama neodgovorni roditelji koji na kraju djecu upisuju u škole u koje oni žele, a ne u koje djeca imaju želju ići". Neki roditelji, dodao je, dijete žele upisati u točno određenu gimnaziju. "Odgovorni roditelji i odgovorna obitelj preduvjeti su da se ovo ne dogodi ponovno. Građanski i zdravstveni odgoj bili bi i prevencija da se ovakve stvari ne događaju", istaknuo je ministar Jovanović.

OSIJEK - Predsjednik belišćanskoga HDZ-a i gradonačelnički kandidat te stranke na lokalnim izborima Dinko Huis izjavio je danas u Belišću kako je pet članova njegova izbornog tima, među kojima i njegova kandidatkinja za dogradonačelnicu, u prvim trenutcima mandata novoga gradonačelnika Dinka Burića (HDSSB) dobilo otkaz ugovora o radu. Na konferenciji za novinare Huis je rekao kako je riječ o osobama zaposlenima u lokalnoj Udruzi umirovljenika, angažiranima na programu Ministarstva socijalne politike i mladih, koje je s gradom sklopilo ugovor o njegovoj provedbi koju je grad povjerio toj udruzi. Istaknuo je kako su se odlučili reagirati jer je od 12 zaposlenika otkaz ugovora o radu dobilo pet osoba koje su bile dio njegova izbornoga tima ili su ga podupirale, među kojima voditeljica programa i njegova kandidatkinja za dogradonačelnicu Gordana Papišta. Ocijenio je kako je riječ o zaposlenicima na čiji rad dosad nije bilo prigovora te da se tako šalje loša poruka cijeloj zajednici, posebice jer su izbori u Belišću, s obzirom na žalbe o kojima je odlučivao i Ustavni sud, trajali najdulje u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prilikom posjeta Češkoj, 3. i 4. srpnja, sa češkom ministricom kulture Alenom Hanákovom potpisat će Program kulturne suradnje ministarstava kulture dviju država za slijedeće tri godine. Također na Međunarodnom festivalu u Karlovyim Varyima bit će na projekciji filma redatelja Vinka Brešana "Svećenikova djeca", priopćeno je danas iz Ministarstva kulture RH. Programom kulturne suradnje, koji se potpisuje u četvrtak, potiče se razmjena i suradnja umjetnika i kulturnih institucija Hrvatske i Češke. Osnovne smjernice suradnje dogovorene su nakon posjeta izaslanstva češkog Ministarstva kulture, 20. lipnja 2013., i konzultacija vezanih za češka iskustva programiranja i financiranja projekata iz strukturnih fondova u području kulture i kulturne baštine te digitalizacije i bibliotekarske građe. Tijekom 2012. Ministarstvo kulture RH poduprlo je deset gostovanja naših umjetnika u Češkoj Republici. Ministrica kulture Zlatar Violić u srijedu, 3. srpnja, na Međunarodnom festivalu u Karlovyim Varyima bit će na projekciji filma redatelja Vinka Brešana "Svećenikova djeca", uvrštenog u natjecateljski program dugometražnog igranog filma.

SPLIT - Splitska policija danas je zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava uhitila i u policijsku postaju privela Borisa Buklijaša, bivšeg dekana splitskoga Pravnog fakulteta te člana Državnoga sudbenog vijeća (DSV), potvrdila je splitska policija ne navodeći njegovo ime. Kako se doznaje u policiji, prof. Buklijaša tereti se da je oštetio Pravni fakultet za 1,5 milijuna kuna te Ministarstvo financija oko 100.000 kuna. Sumnjiči se da je dok je bio dekan na splitskome Pravnom fakultetu potpisivao lažne putne naloge. U prijavi se navodi kako je kazneno djelo počinio od 2008. do 2012. godine. Trenutačno je na kriminalističkoj istrazi u zgradi splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

DUBROVNIK- Na prijedlog dubrovačkoga Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO), Ivici Pivcu (52), roditelju koji je jučer u vrgoračkoj školi napao nastavnicu, istražni sudac Županijskoga suda u Dubrovniku odredio je jednomjesečni istražni zatvor, potvrdio je glasnogovornik ŽDO-a Vlatko Cibilić. Pivac se tereti za kazneno djelo prijetnje, a pritvor mu je određen zbog mogućosti ponavljanja toga kaznenog djela. Osumnjičenik je jutros doveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku.Ivica Pivac iz Orahovlja (BiH) priveden je sinoć pošto je u Osnovnoj školi u Vrgorcu nasrnuo na nastavnicu hrvatskog jezika Mirandu Vukšić i njezino dvoje malodobne djece. Kako se neslužbeno doznaje, on je došao u školu po svjedodžbu svoje kćeri koja je uspješno završila osmi razred, no budući da time nije bio zadovoljan jer je htio da mu kći ponavlja osmi razred, počeo je remetiti javni red i mir i razbijati po školi te je nasrnuo na nastavnicu. Iako je priveden na području splitsko-dalmatinske Policijske uprave, budući da je riječ o Vrgorcu, za to je mjesto mjerodavno Državno odvjetništvo u Metkoviću te je doveden na ispitivanje u ŽDO u Dubrovniku.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izmijenio je neke postupke vezane za sklapanje i otkazivanje ugovora o dopunskom zdravstvenog osiguranju, pa tako osigurane osobe koje imaju neplaćene dugove za doprinose u obveznom zdravstvenom osiguranju unatoč tome mogu sklopiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, priopćio je HZZO nakon današnje sjednice Upravnog vijeća. HZZO također navodi kako prestaje primjena obveznog otkaznog roka od tri mjeseca za postupak otkazivanja ugovora u dopunskom zdravstvenom osiguranju, što će znatno olakšati proceduru onima koji su odlučili raskinuti ugovor. Osigurane osobe koje imaju neplaćeni dug za ranije sklopljenu policu mogu sklopiti novu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna ako za to ispunjavaju uvjete (osigurane osobe čiji prihod ne prelazi propisani prihodovni cenzus, osobe s invaliditetom od 100 posto oštećenja organizma tj. tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, darivatelji ljudskog tijela u svrhu liječenja, dobrovoljni darivatelji krvi s više od 35 davanja za muškarce i više od 25 davanja za žene).

ZAGREB - Ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu nastupit će u četvrtak na ljetnoj pozornici zagrebačkog jezera Bundek, gdje će u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta ZgKul pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvesti program "Opera Zagrebu", sastavljen od izbora arija, isječaka i dueta iz poznatih opera u izvedbi zbora i orkestra zagrebačke nacionalne kuće. Program koncerta "Opera Zagrebu" otvara uvertira iz opere "Šišmiš" Johanna Straussa ml., nakon čega slijedi duet "Barkarola" iz opere "Hoffmanove priče" Jacquesa Offenbacha u izvedbi sopranistice Kristine Anđelke Đopar i mezzosopranistice Jelene Kordić, dok će "Ariju Olympie" iz istoga djela izvesti sopranistica Ana Zebić. Slijedi uvertira i arija Figara iz Rossinijeva "Seviljskog brijača", koju će otpjevati bariton Ljubomir Puškarić, a Kristina Anđelka Đopar izvest će ariju Laurette iz Puccinijeve komične opere "Gianni Schicchi". U programu je i "Te Deum" iz "Tosce", a Puccinijev se niz nastavlja intermezzom iz opere "Manon Lescaut", te arijom Calafa iz "Turandota". Slijede "Polovjecki plesovi" iz "Kneza Igora" Aleksandra Borodina a koncert će zaključiti "Završno kolo" iz opere "Ero s onoga svijeta" hrvatskoga skladatelja Jakova Gotovca. Još nastupaju Ozren Bilušić te Stjepan Franetović.

ZAGREB - Teško bolesna petogodišnja Maša Lučić jučer je uspješno operirana u bolnici Chicagu, a liječnik koji ju je operirao bio je izrazito zadovoljan, priopćila je danas Višnja Vranešić, upraviteljica Zaklade koja je prikupljala novac za liječenje male Zaprešićanke. Vranešić navodi da je operacija trajala gotovo 4,5 sata, te da je Mašin liječnik dr. Frim bio izrazito zadovoljan učinjenim, rekavši kako je napravio sve što je bilo planirano - maknuo je kost kralježnice koja je pritiskala mozak, sanirao ožiljke od zadnje operacije učinjene u Hrvatskoj te napravio dekompresiju. Ističe kako je Maša sada dobro, nalazi se na odjelu intenzivne njege i uz nju je čitavo vrijeme njezina obitelj. Nakon nekoliko dana provedenih na intenzivnoj skrbi slijedi kontrola te dogovor o postoperativnoj terapiji, a za neke veće promjene morat će se, kaže Vranešić, čekati koji mjesec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙