FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preko graničnog prijelaza Hrvatska Dubica samo uz pograničnu propusnicu

SISAK, 2. srpnja 2013. (Hina) - Novom Uredbom o graničnim prijelazima, koja je stupila na snagu 1. srpnja, granični prijelaz s BiH između Hrvatske Dubice i Kozarske Dubice, više ne spada u kategoriju međunarodnog prijelaza za promet putnika, već je postao granični prijelaz za pogranični promet preko kojega će se prelaziti samo uz propusnicu.

Na konferenciji za novinare u PU sisačko-moslovačkoj danas je rečeno kako će, sukladno sporazumu između Hrvatske i BiH stanovnici pograničnog područja, koje se prostire u dubini od pet kilometara od zajedničke državne granice, moći prelaziti granicu jedino uz predočenje pogranične propusnice. Prema tome, za prijelaz granice u Hrvatskoj Dubici ne može se koristiti osobna iskaznica ili putovnica.

Voditelj Odjela za graničnu kontrolu sisačko-moslovačke policije Mirko Teči napomenuo je kako pravo na pograničnu propusnicu imaju građani pograničnog područja koji imaju ekonomsku, socijalnu, obiteljsku ili drugu opravdanu poveznicu sa susjednom državom.

Oni podnose zahtjev za pograničnu propusnicu graničnoj policiji, odnosno policijskoj upravi, diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu u susjednoj državi. Kako bi mogli podnijeti zahtjev, na graničnom prijelazu mogu dobiti dozvolu za jednokratni prijelaz granice koja vrijedi 48 sati.

Pogranična propusnica za hrvatske građane stoji 295 kuna, a izdaje se na rok od pet godina.

Na drugim graničnim prijelazima s BiH - za teretni promet u Jasenovcu, putnički promet u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici, te željeznički promet u Volinji - na snazi ostaje dosadašnji režim.

Na tim prijelazima građani Hrvatske granicu mogu prelaziti s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom, a građani BiH s biometrijskom osobnom iskaznicom ili putovnicom - vizom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙