FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Županijski sud u Zagrebu odbacio je danas tužbu HUP-ove Udruge humanitarnog razminiranja protiv štrajka pirotehničara, tako da se štrajk nastavlja. Tristotinjak pirotehničara štrajka od 26. lipnja, tražeći novi kolektivni ugovor kojim bi im se zajamčile veće plaće. Poslodavci su od Županijskog suda zatražili zabranu štrajka tvrdeći da se radi o nezakonitom štrajku, no kako je to sud odbio sada će morati nastaviti pregovore sa štrajkašima. Pirotehničari su u povorci u 11 sati krenuli s Trga Franje Tuđmana prema Trgu Bana Josipa Jelačića, gdje se planiraju zadržati dvadesetak minuta, nakon toga krenut će natrag prema svojim šatorima na Trgu Franje Tuđmana, gdje uglavnom provode vrijeme otkako su u štrajku. Tijekom dana očekuju nastavak pregovora s predstavnicima HUP-ove Udruge humanitarnog razminiranja u Vladinu Uredu za razminiranje. Pirotehničari iz većine privatnih tvrtki za razminiranje i državnog Mungos Razminiranja štrajkaju tražeći novi kolektivni ugovor, budući da im je stari istekao 28. listopada prošle godine. Time se prvi put od 1998. godine dogodilo da su pirotehničari, većinom bivši branitelji, ostali bez prava iz kolektivnog ugovora, čime je ugrožena egzistencija njih i njihovih obitelji. Po riječima Tomislava Ledića iz Novog sindikata, pirotehničari traže da im se novim kolektivnim ugovorom plaće povećaju između 1000 i 1100 kuna, jer im se zadnjih godina plaće i materijalna prava neprestano smanjuju, tako da su došli u situaciju da za puni radni mjesec u minskom polju mogu zaraditi najviše 7754 kune u neto iznosu. Štrajkaši podsjećaju da je dosad 60 pirotehničara poginulo na poslovima humanitarnog razminiranja, a dogodila su se ukupno 203 minska incidenta, od kojih je većina završila s trajnom invalidnošću.

ZAGREB - Sedam ponuda pristiglo je na javne natječaje Vijeća za elektroničke medije za tri televizijske koncesije u tri multipleksa - A, B i D. Natječaji su se odnosili na po jedan programski kanal u multipleksima A i B za opći programski sadržaj te jedan u multipleksu D, za specijalizirani programski sadržaj. Za multipleks A stigla je samo jedna ponuda - RTL-ova. Za mux B javila su se četiri ponuditelja - splitski K5, Super tv, grčka medijska kompanija Antenna i Nova Pro. Za koncesiju u muxu D natječu se RTL kockica i Nova Pro. U Vijeću su danas otvorene ponude i za koncesiju za lokalnu televiziju koja pokriva tri sjeverozapadne županije. Pristigla je samo jedna ponuda, Varaždinske televizije, koja i sad emitira na tom području. Za koncesiju za radijsku djelatnost na području Varaždinske županije također je pristigla samo jedna, ponuda postojećeg koncesionara Radio Varaždina. Tko će dobiti koncesije Vijeće će odlučiti u roku od 30 dana, odnosno, kako je obećao predsjednik Zdenko Ljevak, 1. kolovoza.

ZAGREB - I 2012., četvrtu godinu zaredom, veći se broj osoba odselio, nego doselio u Hrvatsku, zabilježen je, dakle, negativan migracijski saldo, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U prošloj godini u Hrvatsku se doselilo 8959 osoba, a odselilo 12.877, razlika je dakle 3918 osoba. Od ukupnog broja doseljenih, njih 47, 3 posto ili 4 242 osobe doselilo se iz BiH. Iz Hrvatske se najviše selilo u Srbiju (31 posto ili 3995 osoba) i BiH (25 posto odnosno 3221 osoba). Zagreb i Splitsko-dalmatinska župnija, pokazuje statistika, najprivlačniji su za doseljavanje, čak četvrtina doseljenih (2307) izabrala je Zagreb, njih 14 posto (1250) Splitsko-dalmatinsku županiju. Na trećem mjestu je Primorsko-goranska županija. Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija prednjače, međutim, i po broju odseljenih, a slijede ih Sisačko-moslavačka i Šibensko-kninska županija. Naime, od 12. 877 odseljenih u inozemstvo, njih gotovo dvije tisuće odselilo se iz Zagreba (15,4 posto), 1303 iz Splita i njegove županije, 1217 napustilo je Sisačko-moslavačku, a 1107 osoba Šibensko-kninsku.

ZAGREB - Povjesničar umjetnosti Igor Zidić, koji je zaplijenjenu zbirku umjetnina optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera procijenio na milijun eura, posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi media da su cijene slika posljednjih desetljeća oscilirale, ali da su djela najvrednijih autora uvijek približne vrijednosti. Zidićevim ispitivanjem Sanaderova je obrana pokušala dokazati da je vrijednost zaplijenjene zbirke u kojoj ima i najpoznatijih autora poput Bukovca, Tartaglie i Vidovića kupljena po znatno nižoj cijeni od procijenjene. "Postavljate pitanja kao da je optuženi sve slike nabavio u vrijeme rata", ustvrdila je sutkinja Ivana Čalić kada je obrana zatražila Zidićevo mišljenje o vrijednosti Sanaderovih umjetnina početkom ili sredinom devedesetih godina. "U ratu se često zaboravljaju i velika imena. To su oscilantne vrijednosti. Prije početka rata bio je klimaks cijena umjetnina. Današnje cijene nisu ni više niti niže nego 90-tih, ali su sredinom devedesetih cijene pale", kazao je Zidić. Dodao je i da se oscilacija cijena najmanje osjeća u djelima najboljih autora, ali da je u "kriznim vremenima" njihova prodaja usporena. Tijekom istrage protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara zaplijenjeno je više od 400 umjetnina iz Sanaderova doma u Kozarčevoj ulici te poslovnih prostora u Zagrebu i Splitu. Nekoliko najvrednijih slika Sanader je sakrio na imanju HDZ-ova mesara i zastupnika Stjepana Fiolića koji ih je, kada je i sam postao predmet istrage, predao USKOK-u.

RIJEKA - Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja predstavio je danas novi edukativno zabavni set nazvan "Karolina zna" kojemu je cilj kroz igru djecu upoznati s nekim od povijesnih podataka o Rijeci. Autorica Izabela Peculić navela je da se set temelji na povijesnoj ličnosti Karolini Belinić, poznatoj i kao Karolina Riječka koja je prije 200 godina, 3. srpnja 1813. godine, u doba Napoleonskih ratova, u pregovorima sa zapovjednikom engleske flote admiralom Johnom Leardom, spasila Rijeku od topničkog napada i razaranja. U setu je Karolina Riječka predstavljena u obliku papirnate lutke. Tu je i odjeća za lutku iz različitih stilskih razdoblja te rekviziti poput lepeze, dalekozora ili torbice, izrađeni po predmetima iz muzejskog fundusa. Set upotpunjuje zbirka starih razglednica Rijeke i stare poštanske marke. Peculić je kazala da je namjera da set bude kreativna igračka ali i muzejski suvenir. Koristit će se na likovnim radionicama koje povremeno organizira muzej te je ponuđen na prodaju u prodavaonici muzeja.

ZAGREB - Biometeorološke prilike bit će u iduća tri dana, od 3. do 5. srpnja, razmjerno povoljne pa većina ljudi ne bi trebala imati izraženije tegobe, a kod osjetljivijih meteoropata i kroničnih bolesnika mogu se javiti umor i bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Koncentracija peludi trava bit će umjerena u većini zemlje osim na sjevernome Jadranu gdje će biti niska, izvijestio je danas Državni hidrometeorološki zavod. Na Jadranu prevladava pelud crkvine, a u kontinentalnom dijelu pelud koprive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙