FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stagnacija Crobexa, mršav promet

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje stagnacija Crobex indeksa, jer je promet mršav, što je uobičajeno za ljetno razdoblje, pa ni dobre vijesti iz kompanija ne uspijevaju značajnije utjecati na tržište.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 rast Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,03 posto, na 1.804 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,13 posto, na 1.018 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega oko 6 milijuna kuna, što je 2,8 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

„I danas očekujem stagnaciju Crobexa, pri čemu bi u fokusu ulagača mogle biti uobičajeno najlikvidnije dionice. Ušli smo u mirno razdoblje, pa su prometi niski. Jučer tako niti jednom dionicom nije ostvaren promet od milijun kuna“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Najveći promet, od 811 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Adria Holdinga, a cijena joj je porasla 0,8 posto, na 147,6 kuna.

S prometom od 773 tisuće kuna slijedila je dionica HT-a, čija je cijena pala 0,70 posto, na 177,10 kuna.

Među najvećim dobitnicama našla se, pak, dionica Diokija, s rastom cijena za 8,3 posto, na 23,83 kune.

Ta je tvrtka izvijestila da je u postupku predstečajne nagodbe dostavila izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja, nakon što je prošli odbačen, a o novom bi planu vjerovnici tvrtke trebali glasovati 11. srpnja.

Na listi gubitnica našla se, pak, dionica Ericssona Nikole Tesle, s padom cijene za 0,14 posto, iako je kompanija izvijestila o novim ugovorima vrijednim više od 44 milijuna kuna, a vezanim uz modernizaciju i proširenje mreža za mobilne i fiksne telefone.

Novi ugovor, vrijedan 94,8 milijuna kuna, potpisala je i Hidroelektra niskogradnja. No, cijena te dionice pala je gotovo 1 posto.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima iz SAD-a i eurozone. Dow Jones ojačao je 0,44 posto, dok je S&P 500 porastao 0,54, a Nasdaq indeks 0,92 posto.

Podaci Instituta za menadžere nabave pokazali su da je industrijska aktivnost u SAD-u u lipnju porasla više nego što se očekivalo, dok se u eurozoni stabilizirala nakon dugotrajnog slabljenja.

Naznake jačanja američkog gospodarstva ublažile su strahovanja ulagača od preranog smanjenja poticajnih monetarnih mjera Feda, jer ako gospodarstvo postigne čvrst, samoodrživ rast, poticaji mu više nisu ni potrebni.

Zahvaljujući tome, jutros su porasle cijene dionica na azijskim burzama. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica blago pale, nakon jučerašnjeg znatnog rasta.

„Splasnula su strahovanja ulagača od preranog smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda, a u fokus su ponovno ušli makroekonomski podaci, koji su ili u skladu ili bolji od očekivanja, što podržava tržišta“, zaključuje Ana Franin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙