FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LGBT udruge: zaštita obiteljskog života istospolnih parova

ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Lezbijska grupa Kontra, LGBT udruga Rišpet iz Splita i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak ustvrdili su danas kako Vlada ima diskriminatornu politiku prema istospolnim obiteljima i pozvali da se zaštita obiteljskog života istospolnih parova regulira kroz Obiteljski zakon i postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice.

"Kada Vlada odbije manjinske obitelji uopće nazvati obiteljima i kada njihovu zaštitu namjerno propusti uvrstiti u Obiteljski zakon, to treba zabrinuti ne samo pripadnike/ce određene društvene skupine, već i sve građane i građanke kojima je stalo do poštivanja ljudskih prava", priopćili su Kontra, Rišpet i Iskorak, reagirajući na intervjuu ministra uprave Arsena Bauka za Večernji list, od 29. lipnja, u vezi sa zaštitom obiteljskog života istospolnih obitelji.

Kako tvrde iz LGBT udruga, u tom je intervjuu ministar potvrdio svoje ranije navode da Vlada neće mijenjati Obiteljski zakon te da istospolnim obiteljima neće biti osigurana zakonska ravnopravnost vezano za pojedina prava i obveze.

Reagirajući na ministrovu izjavu kako istospolni parovi neće moći posvajati djecu, te da se nova institucija koju Vlada želi uvesti kroz poseban zakon neće zvati "registrirano partnerstvo" nego "životno partnerstvo" jer izraz "registrirano partnerstvo" vrijeđa LGBT osobe, Kontra, Rišpet i Iskorak ističu da LGBT osobe ne vrijeđaju pojedini izrazi kao što je "registrirano partnerstvo".

"Ono što nas smeta je segregacija i diskriminativno postupanje, bez obzira pod kojim nazivom ga vladajuće strukture prezentirale javnosti", ustvrdili su iz udruge.

Navode kako je novi prijedlog Obiteljskog zakona u izradi, te ocjenjuju da nema razloga zbog kojeg bi bilo potrebno stvarati posebne radne skupine, posebne zakone i posebne institucije pored braka i izvanbračne zajednice kako bi se reguliralo pitanje istospolnih obitelji.

Također iz udruga poručuju kako su i oni "građani i građanke Republike Hrvatske", te da njihove obitelji očekuju jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije.

Stoga traže raspuštanje radne skupine pri Ministarstvu uprave, te da se zaštita obiteljskog života istospolnih parova regulira kroz Obiteljski zakon i postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙