FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je danas zadovoljstvo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) rekavši da je to velik dan za hrvatski narod i da time počinje i nova faza povijesti. Prigodom ulaska Hrvatske u EU, izaslanstvo HDZ-a , predvođeno predsjednikom Karamarkom, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, na Zidu boli na groblju Mirogoju te na grobu prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. "Danas, 1. srpnja, sjećamo se svih onih koji su sanjali i stvarali takvu državu. Na grobu smo dr. Franje Tuđmana koji je rodonačelnik ideje o Hrvatskoj u euroatlanskim integracijama, a bili smo i kod spomenika našim braniteljima koji su najzaslužniji da Hrvatska danas postoji", rekao je Karamarko novinarima nakon polaganja vijenaca. Istaknuo je i da je svaka prosječna hrvatska obitelj, živeći u mraku komunizma i Jugoslavije, sanjala neovisnu Hrvatsku, članicu NATO-a i EU. "Vratili smo se kući. Nema više sintagme o zapadnom Balkanu, kojem nikada nismo pripadali. Uvijek smo bili srednjoeuropska država mediteranskog bazena ", napomenuo je Karamarko. Izrazio je nadu i da će ubrzo nova i sposobnija vlast povesti Hrvatsku u pravom smjeru.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je danas u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj prve bebe rođene po ulasku Hrvatske u Europsku uniju (EU), istaknuvši pritom da nam ulazak u EU pruža sigurnost, ali je važno da "ostavimo znanje, talent i vještinu upravo u svojoj domovini". Ministar Ostojić je Janu, Luki i Gabrijelu - novorođenim bebama, u ime ministarstva i Vlade zaželio puno zdravlja i da "sve što budu radili i učili ostvare prvenstveno u Hrvatskoj, a onda u EU". Naglasio je da će ulaskom u EU, što se tiče zdravstvenog područja, postati dostupan niz zdravstvenih usluga - prvenstveno hitnih, a što se tiče prekogranične suradnje, od kraja godine bit će dozvoljeno raditi neke izabrane zahvate u ambulantama drugih zemalja EU. "Samo zdravstveni sustav nije dio pravne stečevine, zato što se sustavi zdravstva u Europi razlikuju. Bilo je praktički nemoguće spojiti i napraviti jedinstveni zdravstveni sustav. Optimisti kažu da će to biti 2025., pesimisti 2035., a istina je najvjerojatnije negdje u sredini", rekao je Ostojić. Dok Jan, Luka i Gabrijel odrastu zasigurno će postojati jedinstveni europski zdravstveni sustav, što znači da će se moći bez problema liječiti u nekom od europskih gradova - Berlinu, Londonu ili Rimu, ustvrdio je Ostojić.

OSIJEK - Zbog neisplaćene plaće za svibanj te upitnosti isplate idućih plaća djelatnici Lječilišta Bizovačkih toplica jutros su počeli štrajk, do ispunjenja zahtjeva. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš izjavio je novinarima kako nakon prošlotjedne najave štrajka nije bilo reakcije iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), ni iz Ministarstva zdravlja, iako su obaviješteni o početku štrajka. Očigledno da ministar ima drugoga posla, i da mu zdravstveni sustav nije na prvome mjestu, a ni predstavnici HZZO-a nisu bili spremni ispoštovati dogovor, koji smo postigli o ugovoru za financiranje lječilišta, a koji je trebao omogućiti njegovo normalno funkcioniranje, dodao je Jakuš. Predsjednik Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta Hrvatske (SFRTH) Ivan Brtičević rekao je kako štrajkaju fizioterapeuti lječilišta pa pacijenti neće dobiti uobičajenu uslugu, te da imaju potporu sindikata liječnika i medicinskih sestara, koji obavljaju samo osnovne aktivnosti, poput upisa pacijenata. Dodao je kako HZZO nije ispoštovao dogovor, jer je za oko 30 posto smanjio ugovorna sredstva za financiranje toga lječilišta, pa su djelatnici prisiljeni na ovaj korak. Pacijenti su zakinuti, ali odgovornost nije na djelatnicima lječilišta, već na onima koji upravljaju ovom državom, i koji misle da 60 tisuća ljudi u ovoj zemlji može raditi, a ne primati plaću, dodao je Brtičević.

ZAGREB - Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska je postala punopravna članica Europskog policijskog ureda (Europol), čiji će se kapaciteti i mogućnosti koristiti u borbi protiv ozbiljnog i organiziranog kriminaliteta i terorizma, izvijestio je MUP. Suradnja s Europolom i ostalim zemljama članicama time će se znatno pojačati, a Hrvatska će još više pridonositi zajedničkom cilju - da Europa bude što sigurnija. Europol je agencija Europske unije s osnovnom zadaćom pružanja podrške i jačanja suradnje između nadležnih institucija zemalja članica EU-a u prevenciji i borbi protiv organiziranog kriminaliteta, terorizma te drugih oblika ozbiljnog kriminaliteta koji je povezan s dvije ili više zemalja članica. Prilagodba hrvatskih nadležnih tijela za suradnju s Europolom, počela je u travnju 2012. Tijekom provedbe tog projekta, timovi Europola i MUP-a poduzeli su niz aktivnosti kako bi identificirali i uskladili sve resurse zbog buduće suradnje Europola i Republike Hrvatske kao punopravne članice. Posljednja aktivnost bila je obuka hrvatskih policijskih službenika za korištenje Europolovog informacijskog sustava, održanog u lipnju ove godine u Zagrebu. Hrvatska je treća zemlja, nakon Bugarske i Rumunjske, kod koje je Europol bio uključen u proces proširenja i prva zemlja koja je ušla u EU otkad je na snazi Odluka Vijeća EU o osnivanju Europskog policijskog ureda.

ZAGREB - Židovska vjerska zajednica Bet Israel priopćila je danas kako je u nedjelju komemorativnim obredom obilježila Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Zajednica ističe kako su vijenac kod spomenika kraj Šaranove jame, Jadovno položili u njezino ime Jasminka Domaš i Aleksandar Srećković. Bet Israel također podsjeća kako je Srpsko narodno vijeće (SNV) na čelu s Miloradom Pupavcem u subotu svečano obilježilo Dan sjećanja na Jadovno, a dio njih se uputio i u uvalu Slano na otoku Pagu, gdje je, kako ističe Bet Israel, 1941. u vrijeme NDH usmrćen velik broj Srba, Židova, Roma i Hrvata. Kako navodi Bet Israel, u ustaške logore Slana i Metajna na Pagu dopremani su zatočenici iz logora Ovčara kod Gospića. Bet Israel smatra kako su to prvi ustaški logori u kojima su masovno ubijani zatočenici.

ZAGREB - Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu predstavila je danas dragocjenosti iz svojih zbirki građe posebne vrste u povodu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je iz knjižnice. Zbirke rukopisa i starih knjiga, Grafičke zbirke, Zbirke zemljopisnih karata i atlasa i Zbirke muzikalija i audiomaterijala izložene su danas od 9 do 19 sati. Digitalne inačice bisera riznice te knjižnice, koje su dostupne na portalu Digitalizirane baštine NSK, bit će tijekom srpnja na poseban način predstavljene na profilu Knjižnice na Pinterestu. Pinterest je online pano Europeane, višejezične zbirke milijuna digitaliziranih jedinica iz europskih muzeja, knjižnica, arhiva, multi-medijskih zbirki itd. Iz NSK upozoravaju da se za pregledanje te zbirke treba prijaviti na Europeanu, nakon čega će posjetitelj dobiti pozivnicu za online pregledavanje. Europska će se javnost s navedenim vrijednostima NSK podrobnije upoznati preko portala Europske knjižnice (The European Library – TEL) te profila na Facebooku i profila na Twitteru, gdje će se NSK predstaviti kao knjižnica mjeseca. NSK je odabrana za knjižnicu mjeseca u zajednici Europske knjižnice koja obuhvaća 48 nacionalnih i većinu bitnih europskih znanstvenih knjižnica, nakon Nacionalne knjižnice Španjolske i Bavarske državne knjižnice

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara smatra da je hrvatska Vlada pokušala oduzeti dostojanstvo i poštovanje Vesni Bosanac kada ju je smijenila s dužnosti ravnateljice vukovarske Opće županijske bolnice. "Pokušaj oduzimanja dostojanstva i poštovanja nekome kao što je Vesna Bosanac vrijeđa svakoga tko drži do najvećih ljudskih i profesionalnih vrijednosti pa i sve nas branitelje i stradalnike čija će počasna građanka ostati u našim srcima dokle god kucaju. Zato budite uvjereni, kao što nije nikad pa ni pred Vukovarskim krvnikom majorom Šljivančaninom, Vesna Bosanac neće sagnuti glavu i šutjeti ni pred vašom nepravdom, nepoštenjem i politikantstvom", stoji u današnjem priopćenju Stožera. Navodi se kako je Vesna Bosanac razriješena "bez ikakvog relevantnog razloga i smijenjena uz trivijalno obrazloženje sanacije nečega što nikada nije bilo tržišna kategorija". Za građane Vukovara, ističe se, Vesna Bosanac bila je i ostala heroina, vrhunska liječnica i humanitarka. U Stožeru smatraju da iza smjene Vesne Bosanac "stoje premijer Zoran Milanović, ministri zdravstva i branitelja Ranko Ostojić i Predrag Matić te vukovarski gradonačelnik Željko Sabo".

PULA - "Dobro jutro Europo", naziv je prigodnoga programa kojega su jutros na pulskom Trgu Portarata priredila djeca pulskih dječjih vrtića i zbor Zaro u povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Program je počeo "Odom radosti" koju su na hrvatskome i na njemačkome jeziku otpjevali članovi pulskog zbora Zaro, a nakon toga su djeca brojnih pulskih vrtića prigodnim programom razveselila Puljane i brojne turiste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙