FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin proslavio ulazak u EU

VARAŽDIN, 1. srpnja 2013. (Hina) - Poput mnogih gradova u Hrvatskoj i Varaždin je točno u ponoć simbolično "ušao" u Europsku uniju uz zvukove "Ode radosti" i vatromet.

Točno u ponoć Varaždinski komorni orekstar završio je prvi dio svojeg cjelovečernjeg koncerta na središnjem gradskom trgu izvedbom himne Europske unije "Ode radosti", nakon čega su usljedili govori i čestitke lokalnih čelnika te gostiju iz Europe.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglasio je kako je Varaždin uvijek bio europski grad po svojoj tradiciji, povijesti i kulturi, te da se ulaskom Hrvatske u EU, Europska unija vratila u Varaždin. Ovo je vrijeme optimizma i nade, i samo o nama ovisi hoćemo li znati iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju, dodao je Habuš.

Varaždincima je ulazak u EU čestitala i zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević istaknuvši da smo prošli put pun izazova, uspjeha ali i padova, koji nas je na kraju ipak doveo u Europsku uniju.

Veliki broj Varaždinaca večeras je proslavio ulazak Hrvatske u EU u tonu koji i priliči "gradu baroka" - operom "Čarobna frula remix" u izvedbi peteročlanog ansambla iz Beča i koncertom Varaždinskog komornog orkestra. Oba su koncerta poklon Austrije Varaždinu i Hrvatskoj, a među uzvanicima našao se i direktor Austrijskog kulturnog foruma Georg Christian Lack.

Ulazak Hrvatske u EU povijesni je trenutak za Hrvatsku i Europu. Nakon dugog i ne uvijek jednostavnog procesa pristupanja Europskoj uniji, Hrvatska se vraća tamo gdje smo je mi Austrijanci uvijek vidjeli, u srce Europe, rekao je Lack.

Nekoliko minuta prije ponoći, uz zvukove "Radetzky marša", na pozornicu na središnjem gradskom trgu članovi Varaždinske građanske garde i županijskih Husara zajednički su iznijeli zastave Hrvatske i EU, te Varaždinske županije i grada Varaždina.

Uz kulturni dio, nešto ranije tijekom dana održan je sportski dio programa. U organizaciji varaždinskog trkačkog kluba „Marathon 95“ održan je Europski maraton, simbolična utrka u kojoj je 28 trkača povezalo gradove prijatelje Ptuj i Varaždin, te Čakovec i mađarsku Nagykanizsu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙