FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se rast Crobexa, uz slab promet

ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Većina analitičara danas očekuje rast cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, treći dan zaredom, pa bi se Crobex mogao učvrstiti iznad razine od 1.800 bodova, no očekuje se slab promet, što je uobičajeno za ljetnu sezonu.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje rast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,51 posto, na 1.804 boda, probivši se, po prvi puta od 17. lipnja, iznad psihološki važne razine od 1.800 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 0,74 posto, na 1.019 bodova.

U cijelom lipnju Crobex je, međutim, oslabio 2,7, a Crobex 10 3,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 32,3 milijuna kuna, što je oko 66 milijuna manje nego tjedan dana ranije, no tjedan je zbog blagdana bio skraćen za jedan radni dan.

„Važno je istaknuti da su Crobexi prošloga tjedna porasli, nakon sedam tjedana pada. No, u skraćenom radnom tjednu likvidnost je bila izuzetno skromna, pa je prosječan dnevni promet iznosio svega oko 7,2 milijuna kuna, što nije zabilježeno još od kraja prošle godine. To pokazuje da je već počela ljetna sezona, koju karakterizira nešto slabija likvidnost. Što se današnjeg trgovanja tiče, vidjet ćemo hoće li biti reakcije na ulazak Hrvatske u Europsku uniju“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet, 7,2 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicama HT-a, pri čemu im je cijena porasla za 0,2 posto, na 178,35 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvareno je, pak, 3,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,88 posto, na 282 kune. Od prošloga se tjedna povlaštenim i redovnim dionicama te tvrtke trguje bez prava na isplatu dividende od 7 kuna po dionici.

S prometom od 2,6 milijuna kuna slijedila je dionica Riviere Adrie, a cijena joj je na tjednoj razini ostala nepromijenjena na 14,50 kuna.

Nepromijenjena je ostala i cijena dionice Ine, na 4.300 kuna, uz promet od 1,7 milijuna kuna.

Dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je, pak, porasla za 6,7 posto, na 1.451 kunu, uz promet od 1,2 milijuna kuna.

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon oštrog pada tjedan dana prije, jer su splasnula strahovanja ulagača da će američka središnja banka prerano smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,7 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 2,2, a pariški CAC 2,1 posto.

„Niz dužnosnika američkog Feda smirivalo je prošloga tjedna ulagače izjavama da središnja banka neće smanjivati poticajne mjere dok gospodarstvo ne ojača. A većina makroekonomskih podataka u SAD-u bila je prošloga tjedna iznad očekivanja analitičara. Bolji od očekivanja bili su i podaci o nezaposlenosti i potrošnji u Njemačkoj, kao i o industrijskoj proizvodnji u Japanu. Sve to pozitivno je utjecalo na tržišta“, kaže Davor Špoljar.

Jutros je, pak, trgovanje na azijskim burzama počelo nestabilno. Na većini njih cijene su dionica pale jer se ulagači plaše smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda i usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Na europskim su burzama, međutim, cijene dionica jutros porasle. No, očekuje se oprezno trgovanje uoči objave podataka o industrijskoj aktivnosti u SAD-u i eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙