FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Na veleposlanstvu RH i zastava EU-a

SARAJEVO, 30. lipnja 2013.(Hina) - Na zgradi hrvatskog veleposlanstva u središtu Sarajeva u nedjelju navečer uz zastavu Republike Hrvatske istaknuta je i ona Europske unije.

Veleposlanik Tonči Staničić i djelatnici veleposlanstva te hrvatskih konzularnih predstavništava u Bosni i Hercegovini ovom su prigodom simbolično šampanjcem nazdravili punopravnom članstvu u EU-u. Kako je Hini kazao veleposlanik Staničić, koliko god 1. srpnja bio značajan za Hrvatsku, to je datim koji će biti značajan i za BiH.

"To znači puno u političkom i kulturnom smislu, u smislu povezivanja s Europom", kazao je Staničić.

Podsjetio je kako je povijest EU-a pokazala da je u proteklih dvadesetak godina uslijedio prosperitet u svim onim zemljama koje su bile uz granice članica Unije.

"Uvjeren sam da će to biti slučaj i sa BiH i da će ulazak Hrvatske biti taj čimbenik koji će možda pridonijeti kao dodatni motiv unutarnjoj konsolidaciji u BiH", kazao je hrvatski veleposlanik.

Dodao je kako orjentacija na europske prioritete može dovesti do toga da se i unutarnji problemi u BiH brže rješavaju.

Komentirajući činjenicu da u BiH još uvijek ima i straha od mogućih negativnih posljedica Hrvatske u EU-u, primjerice na planu trgovinskih odnosa, veleposlanik Staničić je kazao kako su takvi strahovi velikim dijelom rezultat neinformiranosti.

"Ovo nije nova situacija. I Hrvatska je bila u identičnoj situaciji kada su Slovenija i Mađarska ulazile u EU a ništa se dramatično nije dešavalo", podsjetio je hrvatski veleposlanik.

Staničić je ocijenio kako će se trgovinski odnosi Hrvatske i BiH postupno prilagoditi i da izlazak Hrvatske iz CEFTA-e odnosno ostanak BiH u njoj neće značiti ništa dramatično osim što će trebati nekoliko mjeseci prilagodbe a nakon toga će svi zajedno samo profitirati.

"Nova situacija pruža ogromne prednosti za uzajamnu bilateralnu suradnju", zaključio je Staničić konstatirajući kako će Hrvatska zapravo postati vrata BiH za tržište EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙