FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama u Cape Townu i na Robben Islandu

JOHANNESBURG, 30. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u posjetu Južnoafričkoj Republici, u nedjelju boravi u Cape Townu, gdje će posjetiti zatvor na Robben Islandu gdje je Nelson Mandela bio zatočen 18 godina.

Obama bi trebao sletjeti u Cape gdje će predstaviti veliki projekt vrijedan sedam milijardi dolara namijenjenih poboljšanju distribucije struje supsaharskoj Africi.

Posjet Robben Islandu ima dodatni značaj s obzirom da je otac južnoafričke nacije, 95-godišnjak, hospitaliziran već više od tri tjedna zbog nove plućne infekcije te u kritičnom stanju već nekoliko dana.

Nelson Mandela proveo je šest tjedana na Robben Islandu 1963., a potom gotovo 18 godina od srpnja 1964. do ožujka 1982. Potom je premješten u druge zatvore u okolici Cape Towna, prije nego je oslobođen u veljači 1990., nakon što je proveo ukupno 27 godina u zatvorima rasističkog režima apartheida.

Američki predsjednik potom bi se trebao susresti s nekadašnjim anglikanskim nadbiskupom Cape Towna i dobitnikom Nobelove nagrade za mir Desmondom Tutuom (81) u centru koji je Tutu osnovao kao podršku mladima oboljelima od AIDS-a.

Potom će održati središnji govor afričke turneje na Sveučilištu u Cape Townu, najavljujući plan od sedam milijardi dolara namijenjenih olakšanom pristupu struji u supsaharskoj Africi u trajanju pet godina, nazvan "Power Africa".

Power Africa opisana je u Bijeloj kući kao "nova inicijativa kojom bi se trebao udvostručiti pristup struji u supsaharskoj Africi".

"Više od dvije trećine stanovništva supsaharske Afrike živi bez struje a više od 85 posto stanovništva ruralnih područja nema pristup struji. Power Africa oslanjat će se na ogromnom energetskom potencijalu Afrike, uključujući nova otkrića velikih rezervi nafte i plina te na potencijalu razvoja čistih energija - geotermičke, hidroelektrične, solarne i energije vjetra", dodaje se.

Američki plan "pomoći će zemljama da razviju na odgovoran način nedavno otkrivene izvore, izgrade centrale i električne vodove te prošire rješenja mini-mreža i sustava izvan mreža".

SAD će prvo surađivati s Etiopijom, Ganom, Kenijom, Liberijom, Nigerijom i Tanzanijom, zemljama s čestim prekidom struje koje imaju "ambiciozne ciljeve" u području proizvodnje struje. Dat će im dodatnih 10.000 MW "čišće" struje, što će omogućiti priključak 20 milijuna kućanstava i tvrtki.

Američki plan udružuje nekoliko vladinih agencija i trebao bi potaknuti najmanje devet milijardi dolara privatnog ulaganja, kažu iz Bijele kuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙